Вредното въздействие на коронавируса върху организма е изследвано в Московския държавен университет. Водещи експерти потвърдиха опасните последици от COVID-19 върху тялото след възстановяване. Във всеки случай човек ще се бори с последствията от коронавируса дълго време.

Според Максим Скулачев, молекулен биолог, в интервю за радио Sputnik, за 10 дни боледуване човек може да остарее 10 години. Има особен риск за тези, които не са ваксинирани, но все още се заразяват с коронавирус.

Според Скулачев, в случай на инфекция, човек получава същите „приключения“ със здравето, които могат да бъдат получени за 10 години. Но всички тези "прелести" можете да усетите за 10 дни боледуване.

„Тоест, в някои отношения изглежда като много ускорено стареене“, добави специалистът. Поради тази причина много често умират възрастните хора, просто не им е писано да живеят следващите 10 години. Самият „постковиден синдром“ наподобява внезапното настъпване на старостта. След като се възстанови, пациентът може да се върне към повече или по-малко нормална биологична възраст.

Между другото, лекарите не могат да предотвратят стареенето, но могат да върнат годините, загубени заради коронавируса. Освен това тези, които са били ваксинирани срещу коронавирус, е по-малко вероятно да изпитат подобен процес.

А Анна Баранова, доктор на биологичните науки, каза, че теоретично човек може да получи коронавирус на следващия ден след възстановяване.

Например, ако човек се е разболял от омикрон BA.1, а след това се е разболял от друга линия - BA.2. Това показва ситуацията в Южна Африка, където след първата вълна дойде втората вълна.

И все пак, вероятността да се разболеете след възстановяване до голяма степен зависи от имунитета на населението.

„Тоест, теоретично е възможно да се заразите на следващия ден след възстановяване, но шансът е малък“, казват експертите.
Отбелязва се, че вероятността да се разболеете отново зависи от това колко време е минало - колкото повече, толкова по-голям е шансът.

Превод: GlasNews