Учените са открили, че леката до умерена консумация на алкохол може да намали риска от сърдечни заболявания чрез намаляване на сигналите за стрес в мозъка в дългосрочен план.

Вярно е, че кардиолозите подчертават, че ползите от алкохола за сърцето не могат да надхвърлят заплахата, която представлява за човешкото здраве като цяло.

„Ние не одобряваме пиенето на алкохол за намаляване на риска от сърдечни заболявания поради другите заплахи, които алкохолът представлява за нашето тяло“, каза кардиологът Ахмед Тавакол, водещ автор на изследването от Масачузетската обща болница, пише Theguardian.

Учените искаха да разберат как леката и умерена консумация на алкохол намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, което показват по-ранни проучвания. Уточнява се, че лекото и умерено пиене е една порция алкохол на ден за жените и една до две порции алкохол на ден за мъжете.

Според изследователите, ако успеят да разберат този процес, ще бъдат намерени други подходи за решаване на проблема без неблагоприятните ефекти на алкохола върху тялото.

Като част от експеримента са анализирани данни от 50 000 души. Като се вземат предвид генетични, клинични и социално-икономически фактори, е установен намален риск от сърдечно-съдови заболявания сред тези, които пият леко до умерено.

След това беше избрана подгрупа от 754 души, които преди това са били подложени на образна диагностика на мозъка. Техните данни помогнаха на учените да определят ефекта от лекото и умерено пиене върху активността на невронната мрежа, която е свързана със стреса.

Резултатите от сканиранията показват, че хората са имали намалени сигнали за стрес в амигдалата, област от мозъка, която е свързана с реакцията на тялото на стрес. Подобно намаление не се наблюдава при хора, които изобщо не пият алкохол или пият малко.

Това изследване показва за първи път, че консумацията на алкохол в определени количества има дългосрочен невробиологичен ефект, намалявайки активността на амигдалата. Това е, което допълнително влияе положително върху функционирането на сърдечно-съдовата система.

"Когато амигдалата е прекалено разтегната от стрес, симпатиковата нервна система се увеличава, което повишава кръвното налягане и увеличава сърдечната честота, а също така предизвиква освобождаването на възпалителни клетки. Ако стресът стане хроничен, тогава хората имат хипертония, повишено възпаление и увеличен риск от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания", казва водещият автор на изследването.

В обобщение, проучването установи, че в извадка от 50 000 души лекото до умерено пиене е свързано с двукратно увеличаване на кардиопротективния ефект при тези, които страдат от тревожност.

Но проучването също така установи, че пиенето на каквото и да е количество алкохол увеличава риска от рак. При по-високи дози алкохол (повече от 14 питиета на седмица) рискът от сърдечен удар започва да нараства, а общата мозъчна активност намалява, подчертават учените.

Имайте предвид, че една порция алкохол е 14 грама алкохолен еквивалент, което е приблизително равно на 45 ml 40% водка, чаша (150 ml) 12% вино или малка (330 ml) бутилка 5% бира.