Стъпки от динозаври от преди 113 милиона години се показаха на дъното на пресъхнала заради рекордните горещини река в парка "Долината на динозаврите" в Тексас, съобщава CNN.

„Повечето следи, които наскоро бяха разкрити и открити в различни части на реката в парка, принадлежат на акрокантозавър. Това е динозавър, който би бил висок, като възрастен, над 4 метра и тежал близо седем тона“, казва говорителят Стефани Салинас Гарсия.
 
Другият вид, който е оставил следи в парка в Глен Роуз, Тексас, е савропейдон, който би бил висок около 18 метра и тежи около 44 тона, добавя Гарсия.

Заради рекордната сушатова лято реката в парка е напълно пресъхнала, разкривайки следите - последната дълго скрита тайна.

При нормални метеорологични условия следите от динозаври, намерени в коритото на реката, са под водата и са пълни с утайка, което ги прави по-малко видими, обясни Гарсия.
 

„Да можеш да намериш тези открития и да видиш нови следи от динозаври винаги е вълнуващо време в парка!“ — добави Гарсия.

Повече от 60% от Тексас е преживял тежка суша миналата седмица, според американския мониторинг на сушата. Щатът също наскоро претърпя горещи вълни, които повишиха температурите до рекордни нива.
 
Климатичната криза, причинена от човека, е увеличила риска за по-чести драматични промени като дълги периоди на суша и обилни валежи, като внезапните наводнения тази седмица в района на Дала.