Иновативна компания е измислила технология, с която да превръща замърсения градски въздух в качествени диаманти. Собственикът на компанията, която обещава да случи съвременната приказка е британският мултимилионер и екоактивист Дейл Винс, съобщава "Гардиън". Той е категоричен, че е разработил единствените в света диаманти, произведени от въглерод, вода и енергия, получени буквално директно „от въздуха“.

Технологията използва въглероден диоксид, уловен директно от атмосферата, за да образува диаманти, които са химически идентични с диамантите, добити от земята, използвайки вятърна и слънчева електроенергия, както и дъждовна вода.

Диамантите, които са плод на съвременна алхимия, са акредитирани от Международния гемологичен институт. Все още не е ясно на каква цена ще се продават скъпоценностите. Съоръжението към момента може да произвежда около 200 карата първокачествени камъни, като капацитетът му може да бъде увеличен до пет пъти, обяснява Винс, пише "Труд".

Фабриката за производство на диаманти ще заработи в Глостършир, като въглероден диоксид, необходим за процеса, ще бъде набавян директно от въздуха. От него ще се призвежда водорода, необходим за производството на метан, чрез разделяне на молекулите на дъждовната вода, използвайки машина за електролиза с възобновяема енергия.