Ако не работите за НАСА, вероятно няма да се интересувате от проблеми като факта, че водородът гори с много бледосин пламък, силно е запалим, склонен е да прониква дори през най-малките пукнатини и е почти невидим на дневна светлина.

За служителите на НАСА обаче това е истинският проблем. Тъй като водородът е силно запалим, течовете във връзките за високо налягане могат да причинят пожар, казаха служители на агенцията. Основният проблем с тези течове е, че газът и пламъкът, който излъчва, просто не се виждат на дневна светлина - те са практически без цвят и мирис, което ги прави много трудни за намиране.

През 2003 г. изследователи на НАСА работиха с Центъра за слънчева енергия на Флорида, за да разработят специална лента, която променя цвета си, когато е изложена на водород , пише IFL Science. До този момент учените трябваше да използват ултравиолетови сензори за откриване на пламъци. Най-странният, но изключително ефективен начин за откриване на теч обаче се оказа "методът на метлата", който служителите на НАСА използваха дори преди сензорите.

НАСА признава, че оригиналният начин изглежда много по-малко достоен, но определено е по-забавен. Преди всяко изстрелване на совалката служителите на агенцията трябваше да проверяват километри тръбопроводи за течове на водород - това е задача, трябва да признаем, не е лесна.

Учените отбелязват, че този "метод с метла" е бил много полезен за служителите на НАСА по време на дните на Аполо, когато стотици галони водород са били изпомпвани от резервоара за съхранение към стартовата площадка за зареждане с гориво. Този метод се състои в това, че работниците вървят по тръбопровода с протегната метла в ръка. Ако главата на метлата започне да гори, значи има теч.

Въпреки че решението изглежда доста комично, то беше и много практично. Освен това очевидно работи - "метлата в огън" направи възможно не само да се открие теч навреме, но и да се елиминира.

Между другото, служителите на НАСА не са единствените, които са използвали този „метод на метлата“, известно е, че пожарникарите също са го използвали активно по време на елиминирането на водородни пожари. За щастие този метод вече не е необходим, тъй като и НАСА, и пожарникарите използват по-модерни технологии от дълго време.

Превод: GlasNews