Човешкият мозък е „ключалката“ на нашето тяло, защитена от почти непроницаем ров, известен още като кръвно-мозъчната бариера. Всъщност това е гранична клетка, която не позволява на токсините и патогените да стигнат по-далеч до чувствителните тъкани.

Добрата новина е, че тази бариера е много силна и трудна за преодоляване на токсините, пише Science Alert. Това обаче е и лошата новина - поради такава силна защита изследователите не могат да доставят необходимите лекарства в мозъка, например, когато става дума за лечение на рак на мозъка.

Години наред учените се опитваха безуспешно да намерят начин да прокарат лекарствата през тази бариера и през 2014 г. най-накрая успяха. Тогава учените получиха първия вътрешен достъп до човешкия мозък с помощта на звукови вълни. В ново клинично изпитване учени от Северозападния университет използваха същия метод.

Известно е, че учените използват звукови вълни, за да доставят лекарства до мозъка на пациентите. Резултатите от първата фаза на изследването предполагат, че този метод позволява на учените да доставят две мощни лекарства за химиотерапия директно в мозъка на пациента. Учените отбелязват, че след лечението концентрацията на противоракови лекарства, преминаващи през неврологичните тъкани на пациентите, е била 4-6 пъти по-висока от това, което може да се постигне с друг метод.

Учените също така отбелязват, че в момента вече са започнали втората фаза на клиничните изпитвания. Очаква се това да ни позволи да видим как цялото това лекарство може да повлияе на здравето и оцеляването на пациенти с рецидивиращ глиобластом, който е изключително агресивен и нелечим.

Според съавтора на изследването Адам Сонабенд, неврохирург в Северозападния университет, проучването потенциално представлява "огромна стъпка напред" за пациенти с глиобластом.

Трябва да се отбележи, че в първата фаза на клиничното изпитване са участвали 17 пациенти, които са претърпели хирургично отстраняване на тумора. По време на операцията в мозъка им е имплантиран и ултразвуков апарат, разработен от френска биотехнологична компания. През следващите 2-4 месеца всеки излъчвател излъчва ултразвуков импулс с ниска интензивност, който се повтаря на всеки три седмици. Едновременно с импулса в пациента в съзнание бяха инжектирани и микромехурчета. Общо цялата процедура отне не повече от 4 минути.

Авторите на изследването отбелязват, че когато ултразвуковите вълни ударят микромехурчета в кръвния поток, те започват да вибрират, което позволява на мехурчетата да преодолеят ултразвуковия импулс с ниска интензивност. Преди това учените вече са завършили тестове върху животни и резултатите са доста впечатляващи - ултразвуковата терапия отваря прозорец в бариерата и я държи отворена за около 6 часа. Ново проучване предполага, че този "прозорец" при хората може да е дори по-кратък - изследователите смятат, че запечатването на бариерата се възстановява почти напълно в рамките на един час след процедурата. В настоящото клинично изпитване две различни химиотерапевтични лекарства бяха инжектирани в този критичен прозорец: паклитаксел и карбоплатин.

Резултатите от изследването предполагат, че ултразвуковата терапия наистина може да бъде ефективна и да доведе до значително повишаване на концентрацията на химиотерапевтичните лекарства, които успяват да достигнат до мозъка.

Превод: GlasNews