Преглед на десетки проучвания показва, че мъжете, които пият няколко чаши червено вино на ден, намаляват риска от еректилна дисфункция, докато жените повишават либидото. Изследователите вярват, че именно растителните съединения в червеното вино могат да подобрят притока на кръв, да повишат нивата на тестостерон и дори да стимулират гениталиите.

Авторите на преглед, публикуван в Journal of Clinical Medicine, отбелязват, че червеното вино, ако се консумира умерено, може да бъде потенциално полезно за пациенти с еректилна дисфункция, пише Daily Mail. Предполага се, че органичните съединения, полифенолите, са движещата сила зад сексуалния ефект на виното.

Любопитно е, че тези съединения се намират и в растителни храни, като:

плодове;
зеленчуци;
билки;
подправки;
чай;
тъмен шоколад;
червено вино.

Повечето полифеноли са флавоноиди, които се съдържат в червеното вино, както и в ябълките, лука, черния шоколад и червеното зеле. Изследователите отбелязват, че полифенолите по същество действат като антиоксиданти - съединения, които предотвратяват окисляването в тялото. Имайте предвид, че окисляването произвежда нестабилни химикали, известни също като свободни радикали, които разрушават клетките. По този начин антиоксидантите играят важна роля в предотвратяването на редица състояния, като сърдечни заболявания и някои видове рак.

Изследователите отбелязват, че са прегледали десетки различни проучвания и са заключили, че антиоксидантните свойства на полифенолите, които присъстват в червеното вино, са полезни за нашата репродуктивна система.

Например, в случай на еректилна дисфункция, антиоксидантните свойства на съединенията от червено вино могат да подобрят съдовото здраве. С прости думи, те увеличават притока на кръв към гениталиите, а това е от решаващо значение за поддържане на ерекция. В допълнение, изследователите предполагат, че червеното вино може да повиши нивата на тестостерон - основният фактор за сексуалното желание, както и мъжката плодовитост.

По време на проучването изследователите са разгледали десетки проучвания, проведени между 1993 г. и 2022 г., които обхващат мъже и жени от различни възрастови и демографски групи. Много от тях се фокусираха върху изучаването на здравните ефекти от оксидативния стрес, съдовото и сърдечното здраве, както и хормоналния баланс и нивата на тестостерон.

Други проучвания сравняват червеното вино с други алкохолни напитки, включително бира. Резултатите показват, че червеното вино е по-ефективно за сексуалното здраве на човек.

За жените изследователите са разгледали проучване, включващо почти 800 жени в Италия. Резултатите показват, че умерената консумация на червено вино повишава нивото на сексуално желание при жените.

В проучване от 2016 г. на изследователи от Харвардския университет и Университета на Източна Англия, изследователите оценяват 50 000 здрави мъже на средна възраст в продължение на 40 години. Те установиха, че мъжете, които редовно пият чаша червено вино и също така консумират някои цитрусови плодове и горски плодове, са с 9-11% по-малко склонни да развият еректилна дисфункция.

Друго проучване установи, че консумацията на червено вино повишава нивата на тестостерон както при мъжете, така и при жените. Имайте предвид, че проучването е проведено, след като Световната здравна организация (СЗО) заяви, че няма безопасно количество консумация на алкохол.

Авторите на изследването обаче предупреждават, че са необходими повече изследвания, за да се разбере по-добре връзката между консумацията на червено вино и ефекта му върху сексуалния живот на човек.

Превод: GlasNews