Фосил, открит в малко езерце през 2005 г.,  се оказа свързан с нов вид древен алигатор. Това става след почти две десетилетия на изследване.

Това е първият подобен фосил и е бил намерен в Накхон Ратчасима, столицата на провинция Накхон Ратчасима и третият по големина град в Тайланд. Образецът е открит под шест и половина фута пясъчна утайка, след като група селяни копаят в езерце, за да търсят вкаменелости. Останките са сходни с тези на алигатор и съдържат череп, две челюстни кости и пет други костни фрагмента, пише Newsweek.

Местен жител открил костите, които след това били изпратени в националния отдел за минерални ресурси. След години на изследване учените, наети от Германия, установили, че вкаменелостите са от вид алигатор, който е местен за района.

Фосилите са датирани преди 230 000 години в периода на плейстоцена. Плейстоценският период е период от време, който включва последната ледникова епоха и завършва преди приблизително 11 700 години.

Русия създаде нов вид "спящ" дрон. Нарече го "Жокер"

Изследователите сравняват вкаменелостите с Alligator mississippiensis, известен също като американски алигатор, и Alligator sinensis, китайски алигатор. Вкаменелостите наподобяват най-много структурата на костите на китайския алигатор и изследването разкрива, че двата вида са свързани и вероятно споделят предшественик, живял в системата на река Меконг-Чао Прая.

Изследователите нарекоха новия вид Alligator munensis, тъй като бил открит в басейна на река Мун. Техните открития били публикувани в научното списание Nature през юли.

„...силно отчетливата му морфология налага назоваването на нов вид и в същото време няколко общи няколко производни характеристики предполагат тясна връзка с Alligator sinensis“, пишат изследователите в изследването.

Откриха тялото на изчезнал фермер в корема на огромен 4-метров крокодил СНИМКА

Докато Alligator munensis споделя няколко качества с Alligator sinensis и Alligator mississippiensis, има и някои различни разлики, особено в структурата на костите на черепа. Изследователите откриха, че Alligator munensis има „добре развити адукторни мускули на челюстта и силна сила на захапка, съответстваща на смазващия тип зъби“.

Густаво Дарлим де Оливейра, един от авторите на изследването, разказа пред Newsweek, че Alligator munensis има няколко характеристики, които се различават от всички други видове алигатори, изчезнали или живи. Новият вид имал  малки, заоблени ноздри, разположени далеч от върха на муцуната. В устата му открили само 12 зъбни гнезда на горната му челюст, което го прави  алигатора с най-малко зъби. Освен това зоната между очите на алигатора е извита, което се различава от плоската повърхност, наблюдавана при други видове алигатори.

Фосилът предполага, че алигаторът е имал големи зъби в задната част на устата си, съответстващи на смачкване на плячка с твърда черупка, като охлюви.

Изследователите също така пишат, че новият изчезнал вид е имал намален размер на ноздрите, което е различно от другите крокодили със своите „малки, заоблени външни ноздри, които са постеродорзално прибрани и са разделени на две от широка вътрешна лента“.

Откритието е в съответствие с това, че Alligator munensis вероятно не е морски вид предвид „средата на отлагане и географския произход на фосилния екземпляр“.

Вкаменелости, принадлежащи на диви водни биволи и костенурки, също са открити на същото място.

Както американският, така и китайският алигатор са защитени видове, като последният е най-застрашеният вид крокодил в света. Националният зоопарк описва китайския алигатор като един от малкото алигатори извън Америка. Американският алигатор също е застрашен и е федерално защитен от Закона за застрашените видове.

Превод: GlasNews