Може ли извънземен живот да дебне много по-близо, отколкото си мислим? Според експертите отговорът е да. Всъщност е напълно възможно извънземни форми на живот да са скрити на сателити в орбита около Уран, планета, разположена на три милиарда километра от Земята. Уран има само 27 луни, всяка кръстена на герои от класическата английска литература, написана от Уилям Шекспир и Александър Поуп.

Космическият кораб Voyager 2 на НАСА посети Уран през 1986 г., но събраните от него данни все още се анализират, пише Mirror. НАСА преразгледа данните и сега вярва, че четирите луни на Уран - Ариел, Умбриел, Титания и Оберон - може да са дом на масивни океани на мили под ледената повърхност. Експертите предполагат, че тези океани може да гъмжат от извънземен живот.

Джули Кастило-Рогез, водещ автор в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, казва: „Когато става въпрос за малки тела, учените вече са откривали доказателства за океани на няколко невероятни места. Така че има механизми, които не разбираме напълно. Тази статия изследва какви биха могли да бъдат и как се свързват с многото тела в Слънчевата система, които може да са богати на вода, но имат ограничена вътрешна топлина."

Сега НАСА призовава за бъдещи мисии в дълбокия космос до Уран за по-нататъшно изследване. В доклада се казва: „Петте големи луни на Уран са важни цели за бъдещи космически мисии. За да мотивираме и информираме изследването на тези луни, ние моделираме тяхната вътрешна еволюция, текущи физически структури, геохимични и геофизични сигнатури, които могат да бъдат измерени от космически кораби.“

Докладът продължава с това, че ако луните са запазили течност до наши дни, тогава може да има остатъчни океани с дебелина под 30 км на Ариел и Умбриел и по-малко от 50 км на Титания и Оберон. Задържането на течности обаче силно зависи от свойствата на материала и евентуално неизвестни динамични обстоятелства.

Изследователите също така отбелязват, че Миранда е малко вероятно да съдържа течност в момента, освен ако не е претърпяла приливно нагряване преди няколко десетки милиона години. Те предполагат, че тънките остатъчни слоеве може да са хиперсолени и техните индуцирани магнитни полета могат да бъдат открити от бъдещи магнитометри на космически кораби.

Наскоро беше проведено проучване в Калифорнийския университет, което анализира дали интелигентен извънземен живот може да реагира на сигнали, изпратени от Земята в дълбокия космос. Експертите анализираха сигналите, за да разберат дали могат да достигнат целта и заключиха, че ако е така, можем да получим отговор още през 2029 г.

Превод: GlasNews