Удивителен механизъм за заздравяване на рани, наречен система „PAINT“, обещава да революционизира лечението на наранявания. Създаден е в лабораториите на китайския университет в Нанкин, пише New Atlas.

Изглеждайки като инструмент от научно-фантастичен филм, устройството PAINT е високотехнологична писалка, която няма да е подходяща за писане на нещо важно на хартия, но определено ще направи чудеса с рани с помощта на специални "биомастила". В превод от английски акронимът означава „преносимо биоактивно мастило за заздравяване на тъкани“.

Системата PAINT е далеч от обичайните бинтове, с които сме свикнали и които често изпълняват само функцията на защитна бариера.

В сърцето на тази революционна технология е 3D печатна писалка, заредена с натриев алгинатен гел и малки частици, наречени „извънклетъчни везикули“ (ECV). Тези BBs, произведени от собствените бели кръвни клетки на нашето тяло, са невъзпятите герои на лечебния процес. Те облекчават възпалението и започват процеса на образуване на нови кръвоносни съдове на мястото на раната, ускорявайки възстановяването.

Истинското научно чудо се случва на върха на писалката, където гелът и BB се комбинират, за да създадат гъста лечебна паста, която може да се нанася върху порязвания с всякаква форма или размер. Интересното е, че при тестове с човешки кожни клетки, това регенеративно мастило тласка клетките във фаза на растеж, което води до раждането на нови кръвоносни съдове и намалява възпалението.

Нещо повече, системата PAINT показва, че е в състояние да стимулира производството на колаген - ключов играч в заздравяването на рани - при тестване върху ранени мишки. 

Понастоящем няма информация кога могат да започнат изпитанията върху хора на писалката PAINT.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: New Atlas