Нашата планета се нагрява неумолимо: през 2023 г. човечеството вече се сблъска с невероятни горещи вълни, горски пожари и жега и учените прогнозират, че тя ще бъде най-горещата в историята, пише BBC.

От 1850 г. учените използват ленти, за да представят промените в средната годишна глобална температура: червеното показва по-горещи години, синьото показва по-хладни години в сравнение със средната стойност за 1971-2000 г.

Сега учените смятат, че светът се е затоплил толкова много, че научната общност се нуждае от нови цветни ленти, които да отразяват температурите, пред които е изправено човечеството днес.

Според професор Хокинс 2023 г. е годината на екстремните горещини, като светът се нагрява безмилостно, така че изследователите вероятно ще трябва да използват допълнителен цвят, за да представят данните в „ерата на кипене“.

Трябва да се отбележи, че Метеорологичната служба на Обединеното кралство по-рано потвърди, че 2023 г. ще бъде най-горещата година в историята за Уелс и Северна Ирландия и втората най-топла година в историята за Обединеното кралство като цяло (2022 г. остава на първо място).

Професор Хокинс отбелязва, че в един или друг момент непрекъснато възниква необходимостта от нов цвят за климатичната скала. Рекордната цифра от 2023 г. обаче, както и преди, „остава изненада“.

Изследователите отбелязват, че лентите представляват милиарди научни данни, събрани в продължение на повече от век и събрани в едно изображение.

Професор Хокинс също припомня, че необходимостта от нов цвят отново показва невероятните промени в климатичната система на Земята, с които предстои да се сблъскаме. Затова учените напомнят, че още днес трябва да се предприемат стъпки за предотвратяване на климатичния колапс.

Превод: GlasNews.bg