Въпреки че появата на комети в нашия регион на космоса е много трудна за прогнозиране, учените са много обнадеждени, че кометата C / 2023 A3 определено ще стане един от най-ярките обекти в нощното небе през есента на 2024 г.

По-рано тази година астрономите за първи път забелязаха кометата C/2023 A3 и тя изглеждаше като малко, слабо петънце. Но въпреки първоначалния си вид, орбитата на кометата веднага привлече вниманието на учените. Сега кометата лети към Слънцето и Земята и през есента на следващата година може да бъде фантастично небесно зрелище, пише Scientific American.

Според планетарния учен Ариел Грайковски от института SETI, САЩ, тази комета може да се превърне в един от най-ярките обекти на нощното небе. Настоящите оценки предполагат, че това може да е най-ярката комета, която се е доближавала до Земята. Учените смятат, че може да бъде ярка като Венера, която много често е видима с просто око.

"Трябва да внимавате с прогнозите и очакванията. Някои комети също трябваше да бъдат много ярки, но всъщност не бяха. Когато кометата лети по-близо до нас, всичко ще стане ясно", казва Quanzhi Ye от университета в Мериленд, САЩ.

кометацял екран
Астрономите са много обнадеждени, че появата на новооткрита комета ще бъде наистина зрелищна гледка. Снимка: newburytoday.co.uk

Кометите са буци лед, изхвърлени на ръба на слънчевата система преди милиарди години. По принцип те летят в този регион на космоса и остават невидими за нас. Но някои от кометите започват да летят към вътрешната част на Слънчевата система, където се намира Земята. Когато се приближат до Слънцето, под въздействието на топлината от звездите, кометите започват да отделят част от материята си и се появява светещ облак, наречен кома. Газът от топящия се лед също излиза в космоса и образува така наречената кометна опашка.

Но различните комети са направени от различни смеси от лед и могат да станат по-ярки, когато се приближат до Слънцето. В резултат на това някои от тези обекти могат напълно да се изпарят.

Учените все още не знаят дали кометата C/2023 A3 някога е летяла близо до Слънцето. Ако направи това, тогава тя може да устои на влиянието на нашата звезда и да остане относително непокътната, като същевременно дава на наблюдателите ярка светкавица.

Но ако кометата направи това за първи път, тогава има вероятност тя да се разпадне и да не се получи "ярко шоу".

Според учените всичко ще стане ясно още през септември 2024 г., когато кометата C / 2023 A3 ще долети до Слънцето, а през октомври ще долети до Земята. Но много учени са оптимисти и се надяват на появата на много ярък обект в нощното небе.

Превод: GlasNews