През последните няколко години учените успяха да отгледат мляно месо, телешки и свински пържоли в лаборатории и дори да отпечатат десерт и отлична пържола на 3D биопринтер. Всички тези заместители на природни продукти бяха позиционирани като нещо, което може да спаси планетата, но сега изследователите смятат, че всъщност е точно обратното.

Известно е, че истинското производство на месо има огромен въглероден отпечатък, тъй като животновъдството изисква големи количества вода, фураж и изсичане на дървета, за да се освободи място за добитъка.

Като алтернатива, изследователите са култивирали парчета говеждо и свинско месо в лабораторията. Предполагаше се, че в бъдеще производството на такива пържоли ще стане комерсиално и скоро те могат да се появят на рафтовете на магазините като алтернатива на естествения продукт и да намалят парниковите емисии в атмосферата на Земята.

Въпреки това, ново проучване от UC Davis School of Food Science and Technology заключи, че този процес на увеличаване може да има обратен ефект, пише Daily Mail. Очаква се въглеродният отпечатък от създаването на такова месо да стане „с няколко порядъка по-висок“ с разрастването на индустрията.

Организация с нестопанска цел, която насърчава растителни и клетъчни алтернативи на животинските продукти, се надигна в защита на култивираните месни продукти. Представители на организацията подчертаха, че изследването е публикувано под формата на препринт, но все още не е рецензирано и затова трябва да се разчита на него едва след като преминат пълна партньорска проверка.

Обърнете внимание, че отглежданото в лаборатория или „култивираното“ месо обикновено се счита за по-етично от истинското месо, тъй като изисква тъканна проба, а не смърт на животното. В същото време някои привърженици на растителната храна все още не са склонни да я консумират, тъй като тя се произвежда от животни.

Експертите предполагат, че през следващите 10 години лабораторно отгледаното месо ще стане по-разпространено. Това обаче ще трябва да разшири производствените методи до огромни промишлени предприятия.

В новото проучване учените оцениха енергията, необходима за етапите на производство на лабораторно култивирано месо, от създаването на среда за отглеждане до енергията, необходима за захранване на лабораториите. И тогава го сравниха с производството на естествено говеждо месо.

Резултатите от проучването показват, че потенциалът за глобално затопляне на отгледаното в лаборатория месо варира от 246 до 1508 kg CO2 еквивалент на килограм култивирано месо, което е 4 до 25 пъти повече от средния потенциал за глобално затопляне на говеждото месо, продавано на дребно.

Изследователите също така установиха, че тези резултати са валидни за различни меса, било то пилешко, телешко или агнешко. Имайте предвид, че резултатите от проучването са все още предварителни и подлежат на партньорска проверка.

Превод: GlasNews