В началото на септември миналата година на повече от 3000 метра под повърхността на океана край бреговете на Аляска, където няма и намек за слънчева светлина, учените се натъкнаха на нещо необичайно - странна златна топка, прикрепена към скала.

Мистериозното кълбо беше открито от дистанционно управляваната подводница на NOAA Ocean Exploration. Учените забелязали, че „златното яйце“ е плътно прикрепено към камък, осеян с бели гъби, диаметърът му е около 10 сантиметра, а от едната страна зее дупка.

Според членовете на експедицията не е било напълно ясно какво има пред тях, пише Science Alert. Първоначално, докато гледаха транслацията, учените предположиха, че пред тях може да има черупка от яйце от неизвестен вид, мъртва гъба или корал.

проба златно яйцеЦял екран
Учените се опитват да разгадаят мистерията на златното яйце в океана Снимка: SWNS

Авторите на изследването също така отбелязват, че дупката на златната топка също изглежда странна; изглежда, че нещо се опитва да проникне в нея или, напротив, да я напусне. Каквато и да е топката, каквото и да съдържа, вероятно все още трябва да се развива, казва дълбоководният еколог Кери Хауъл от университета в Плимут в Обединеното кралство.

Основната хипотеза е, че златната топка, намерена на дъното на океана, е яйце. Учените стигнаха до това заключение въз основа на няколко фактора:

  • първо, текстурата на топката е месеста и няма очевидна анатомия;
  • второ, дупка в повърхността предполага, че нещо е излязло или влязло.

Проблемът обаче е, че златната топка не прилича на никое известно на науката яйце. Учените са съгласни, че не са виждали нещо подобно досега и признават, че вероятно принадлежи към някой голям вид, тъй като размерите му са доста внушителни. Друго несъответствие е, че морските обитатели, като правило, оставят цял ​​съединител яйца, но този екземпляр е открит в единствено число.

След това учените използваха роботизирана ръка върху подводницата и успяха леко да побутнат обекта, преди да го извадят от океана за по-нататъшно изследване. Авторите на изследването са планирали да проведат ДНК анализ, за ​​да установят самоличността на този, който е оставил мистериозната топка на дъното на океана.

Кандино отговаря, че изследването е "донякъде унизително", защото учените не са могли да разкрият мистерията на златната топка в продължение на три месеца. Но те също така признават, че това е още едно напомняне колко малко знаем за нашата планета днес и колко много имаме още да учим. Екипът се надява, че може да научи повече за мистериозната топка на океанското дъно, като използва колективния опит на научната общност с по-сложни инструменти.

Превод: GlasNews