Близо 200 хиляди българи, живеещи на територията на Украйна, ще бъдат засегнати от 30-дневното военно положение, което влезе в сила в 9 часа сутринта в сряда. То бе въведено след сблъсъка между бойни кораби на Русия и Украйна в района на Керченския проток в неделя. Действието му обхваща 10 области в страната, в това число Одеска и Запорожка, където има компактна българска общност.

В българското посолство в Киев разкриват гореща телефонна линия, на която сънародниците ни, пребиваващи или пътуващи в страната, могат да се обърнат за информация. Съдействие ще оказва и консулството ни в Одеса.

МВнР препоръчва на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна, а тези, които са на територията на страната, да следват инструкциите на местните власти, в това число на полицията и военните патрули. Министерството предупреждава и за възможно въвеждане на комендантски час. Очаква се и засилен контрол по всички гранични контролно-пропускателни пунктове на Украйна.

Украинският посланик у нас Виталий Москаленко увери, че на българите в Украйна ще бъдат гарантирани пълни права и свободи. “Ще им бъдат гарантирани пълни права и свободи и съответно удовлетворение на всички техни национални изисквания и потреби. Въвеждането на военното положение не означава, че всички негови клаузи или точки ще бъдат моментално реализирани”, уточни Москаленко. Посланикът заяви, че му предстои разговор с външния министър Екатерина Захариева.

Междувременно Владимир Путин обвини за сблъсъка в Керченския проток в неделя украинския президент Петро Порошенко и неговото желание да бъде преизбран, предаде АП.

В изказване пред икономически форум в Москва руският президент за първи път коментира военноморския сблъсък и намекна за опасността от голям военен конфликт между двете съседни страни.

Според Путин сблъсъкът е бил изцяло провокиран от украинските съдове, които са отказали да комуникират с руските морски граничари и са нарушили териториалните води край южните руски брегове. Неговата версия противоречи на твърденията на Киев, че украинските кораби са идвали от друга посока и са били в международни води.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че може да отмени планираната среща с Владимир Путин по време на срещата на Г-20 в Аржентина заради случилото се в Керченския проток. Кремъл обаче посочи вчера, че подготовката за нея все още е в ход, тъй като Вашингтон не е уведомявал Москва за отменяне на срещата.

Украинският президент Порошенко пък заяви, че САЩ са му обещали военна и пълна подкрепа в конфликта.

София: Действията на

Русия срещу Украйна

са недопустими

Недопустими са действията на Русия срещу украинските кораби, раняването и задържането на моряци при опит тези кораби да бъдат прехвърлени от Черно в Азовско море. Това е позицията на правителствения Съвет по сигурност, съобщиха от Министерския съвет. 

Съветът бе свикан в сряда от премиера Бойко Борисов заради сблъсъка между руски и украински бойни кораби в Керченския проток и опасността от ескалиране на конфликта между Русия и Украйна. Правителственият Съвет по сигурност призова Русия незабавно да освободи украинските кораби и моряци. Такава позиция ден по-рано изрази президентът Румен Радев заедно с полския държавен глава Анджей Дудо.

“В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право”, гласи още позицията на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Той ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО, казаха още от правителствената пресслужба.