Ако се вълнувате толкова много, когато си лягате, че не можете да заспите, обвинявайте напрегнатостта на деня. Мозъкът ви събира нова информация през целия ден, обяснява д-р Майкъл Бреус, клиничен психолог, специализиран в съня разстройства, базирани в Манхатън Бийч, Калифорния, и автор на книгата „Силата на кога“, книга за разбиране на часовника на тялото и циркадните ритми.

 Ако сте склонни да се събуждате посред нощ и мислите за определени неща, това няма да ви позволи да спите, това може да означава, че нещо ви притеснява повече, отколкото бихте искали да признаете или да се обърнете към друг, казва д-р Бреус , „Обикновено това е знак, че в живота се случва нещо стресиращо.“

 Струва си да заявим, че от време на време всеки има проблеми със съня. Ето тук идват следните стратегии. Тези съвети могат да ви помогнат да успокоите съзнанието, преди да стане навика твърде интензивен.

 Ако неспокойните нощи се превърнат в норма, уведомете Вашия лекар. Ако имате симптоми на безсъние, има начини, които вашият лекар може да ви помогне.


1. Премахнете устройствата

 Лекарите за сън от години казват да спрете да използвате смартфони, лаптопи и таблети точно преди лягане - и то с уважителна причина. Не само светлината от електронните екрани обърква производството на мелатонин - което прави съня физиологично по-труден за постигане - също така може да засили безпокойството и стреса, особено ако току-що сте получили стресиращи новини по имейл или социални медии. Това влошава цикъла на избухването около досадни или неприятни новини, казва д-р Чан.

 Плюс това приложенията, уебсайтовете и новините, които консумирате на такива устройства, имат за цел (в голяма степен) да ви ангажират (и мозъкът ви), добавя той. „Интернет е създаден да привлече вниманието, така че да прекарвате повече време с очите на екраните, може да бъде в ущърб на съня.“ Изключете устройствата един до два часа или минимум 30 минути преди лягане.

2. Създайте рутина преди лягане

 Повечето хора приемат, че сънят е като дишане - тялото ви просто ще го направи. Не е вярно. Съвременният живот стимулация съзнанието ни  през деня толкова много, че мозъците сега работят с такава скорост, че ако не им дадете време за почивка, те ще продължат с тази скорост преди лягане, казва Дейвид Броднер, доктор на медицината и главен лекар в Центъра за синус, алергия и сън уелнес в Бойнтън Бийч, Флорида.

 Най-малко 30 минути преди да си легнете, започнете подготовката преди лягане и след това направете нещо отпускащо, като слушане на музика или четене. 

3. Практикувайте дишане

 За да заспите, сърдечната честота трябва да се забави, казва Бреус. А дихателните техники са един от най-ефективните начини за постигане на тази цел.

 Един начин да го направите е да вдишайте за четири секунди, задръжте за седем и след това издишайте за осем. Направете това най-малко пет до седем пъти и сърдечната ви честота ще се забави.

4. Правете прогресивна мускулна релаксация

 Докато лежите в леглото, напрегнете и отпуснете всички мускули един по един, започвайки от пръстите на краката и завършвайки до главата си. Това не само е невероятно релаксиращо, както подсказва и името, но и ви принуждава да помислите за физическите части на тялото си, разсейвайки ви от каквито и да е мисли.

5. Поддържайте последователен график на съня

 Това е един от стълбовете на добрият сън. Помага и на ума. „Ако се опитате да си легнете рано, когато мозъкът ви не е готов да спи, той ще се съсредоточи върху други неща, ще ви разсъни“.