Всеки е чувал, че закуската е едно от най-важните хранения за деня. Именно закуската стартира метаболизма, зарежда ни с енергия и ни дава сили за работа и движение.

Някои диетолози препоръчват да се закусва в рамките на един час след събуждане, други - според чувството на глад, но почти всички са съгласни, че сутрешното хранене е необходимо, а пропускането му може да има редица нежелани последици за здравето. Eating Well пише за това.

Изчерпване на енергийните запаси

„Вашата кръвна захар пада, когато се събудите и ако останете в това състояние за дълъг период от време, може да се почувствате уморени“, казва диетологът Марси Уаске. Най-просто казано, работата на нашия мозък зависи от глюкозата, според книгата „Последни разработки в приложната микробиология и биохимия“, публикувана през 2021 г. Откъде идва глюкозата? На първо място от въглехидратите. Закуската ви трябва да съдържа запас от въглехидрати, за да поддържате здравословни нива на кръвната захар, за да ви даде енергията, фокуса и умствения капацитет, от които се нуждаете през целия ден.

Снимка: Freepik

Хормонален дисбаланс

Според Ендокринното общество твърде дългото въздържане от храна може да понижи кръвната захар и да измести хормоните от курса. Всичко започва с кортизола, хормона на стреса. „Кортизолът значително влияе на настроението ви, реакцията на стрес и начина, по който реагирате на ежедневните задачи и ситуации. Обикновено нивата на кортизол са по-високи, когато се събудите и намаляват през целия ден. Яденето на закуска сутрин може да помогне за справяне със стреса, като ви даде умствена такса за по-нататъшна работа", казва сертифициран лекар по семейна медицина Лаура Пърди.

С течение на времето хормоналният дисбаланс също може да повлияе на репродуктивното здраве и менструацията, според диетологът Клеър Рифкин. „Можете да поддържате и стабилизирате тези хормонални нива с редовно и питателно сутрешно хранене“, казва Рифкин.

Лошо настроение и повишена тревожност

Естествено, ако хормоните ви не работят, може да се почувствате извънредно и да сте склонни към промени в настроението.

Проучване от 2020 г. на 21 972 студенти с диабет, метаболитен синдром и затлъстяване установи, че редовното и нередовно пропускане на закуска е свързано с по-ниски нива на щастие, депресия и посттравматично стресово разстройство.

„Постоянно високите нива на кортизол се свързват с тревожност и депресия", казва Рифкин. А закуската е ранна възможност да се погрижите за мозъка и психичното си здраве. „Липсата на поддържащи мозъка хранителни вещества като омега-3 мастни киселини 3 и витамини от група В са свързани с разстройства на настроението и храните за закуска могат да ги запълнят. Хранителната закуска е нещо повече от гориво, тя е най-важният компонент за поддържане на умствено и емоционално благополучие“, казва Рифкин.

Снимка: GettyImages

Силно желание за сладко

Въпреки че пропускането на закуска се случва сутрин, това може да има траен ефект през останалата част от деня. „Много хора, които пропускат закуската, изпитват по-силен глад за храна по-късно през деня, тъй като телата им се опитват да напълнят хранителните вещества, които им липсват“, казва Мелиса Митри.

Тялото ви може да търси бързи източници на енергия – чипсове или сладкиши, които могат да повдигнат настроението ви, но само за кратко, след което отново ще почувствате силен глад. Всеки има глад за храна, но пропускането на хранения може да ви постави в отчаяна позиция, в която сте толкова гладни, че буквално ще ядете всичко подред.

Вредно за сърцето

Пропускането на хранене може да бъде опасно в дългосрочен план, дори да увреди сърцето ви и много изследвания подкрепят това. Мета-анализ от 2019 г., публикуван в American Journal of Cardiology, установи, че пропускането на закуска е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Това може да се дължи на метаболитните ефекти от пропускането на закуската върху нивата на кръвната захар, преяждането в края на деня и връзката между пропускането на закуската и други нездравословни навици, които могат да допринесат за сърдечно-съдови заболявания.

"Проучването на Американската кардиологична асоциация включва много проучвания, разглеждащи пропускането на закуската и ефектите й върху здравето на сърцето и други състояния. Тези, които закусват и ядат редовно, имат по-здрав сърдечен профил от тези, които не го правят. Най-важното нещо е типът храните, които ядете, получаване на качествени хранителни вещества и поддържане на здравословен начин на живот“, казва медицинската сестра Маги Бергхоф.

Снимка: Freepik

Забавяне на метаболизма

Някои хора редовно пропускат закуската с надеждата да отслабнат, но вместо това този навик може да попречи на загубата на тегло, като повлияе на здравословния метаболизъм. „Без закуска тялото търси другаде енергия, черпейки запасите си от мазнини и мускулна тъкан. Това изисква енергия! В резултат на това други процеси се забавят, за да пестят енергия и да й позволят да бъде насочена към оцеляване. В резултат на това метаболизмът се забавя надолу, за да се гарантира тази енергия, понижаване на енергийните нива и съхраняване на всички резерви в мастната тъкан за по-късна употреба“, казва функционалният диетолог Стефани Дарби.

Превод: GlasNews.bg