Критикът на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса у нас доц. Атанас Мангъров коментира как трябва да протече новата учебна година в рамките на пандемия.

"Децата трябва да тръгнат присъствено на училище, но трябва да се затегнат мерките по отношение на хигиената в училищата. Да работят всички умивалници, да има сапун и кърпи за бърсане. Нищо повече", настоя той пред БНР.

Изключват ученици за неносене на маски

Според него мерките, обявени от Министерството на образованието, са правени от хора, които сякаш никога не са влизали в училище и не са се занимавали с деца.

На тържествата за 15-и септември - само първокласници!

"Всеки, които казва, че децата трябва да носят маски, е човек, който не се е занимавал с деца", коментира той.

По думите на инфекциониста увеличеният брой на настанени пациенти с коронавируса в интензивните отделения на болниците не означава, че кризата с COVID-19 се задълбочава.

"В интензивните сектори има много повече хора, от тези, които са с коронавирусна инфекция. Съответно, когато повече от хората, които са в интензивните отделения, се изследват, ще се откриват повече заразени. Но тези, които загиват, в голямата си част загиват не от коронавируса, а от тези заболявания, заради които са били настанени в болница", добави Мангъров.

"Трудно е да се каже дали изходът от COVID кризата е близо, след като Русия съобщиха, че има ваксина срещу заразата", смята той. По думите му, подробности за разработването на препарата се държат в тайна.

"Информацията идва само от властите, няма научни доказателства за това какво и как се прави. Научната общност е скептична за невероятно кратките срокове, в които те са готови да я пуснат на пазара", допълни експертът.

Прогноза: 25 хил. българи – болни от COVID-19 до края на септември