Отдавна е известно, че респираторните заболявания са по-склонни да ни атакуват през студените месеци, но защо това се случва, дълго време убягваше на учените. Изглежда, че най-накрая са намерили научно обяснение за това, пише Daily Mail.

Екип от изследователи от Mass Eye and Ear Hospital и Northeastern University в Бостън, Масачузетс, вярват, че най-накрая са открили отговора на този феномен - по всяка вероятност носът ни е виновен. Учените смятат, че това се дължи на неизвестен досега имунен отговор в носа ни.

В своето проучване изследователите поставят под съмнение теорията, че хората са по-склонни да получат респираторни заболявания през по-студените месеци поради по-честото им затваряне на закрито. Според автора на изследването д-р Бенджамин Блеър, никога не е имало убедителна причина, поради която рязко увеличаване на вирусната инфекциозност да се наблюдава при понижаване на температурата на въздуха.

Традиционно се смята, че сезонът на настинките и грипа настъпва през по-хладните месеци и това е така, защото хората са по-склонни да прекарват времето си на закрито, където вирусите по въздуха могат да се разпространяват по-лесно. Новото проучване на Blaier и неговите колеги обаче сочи биологична причина за сезонните колебания при вирусни инфекции на горните дихателни пътища.

Чрез изследване д-р Блеър и неговият екип откриха неизвестен досега имунен отговор, който възниква, когато бактериите се вдишат през носа. Учените смятат, че клетките в предната част на носа откриват бактерии след вдишване и след това освобождават милиарди малки, пълни с течност торбички (извънклетъчни везикули) в слузта, за да заобиколят бактериите и след това да ги атакуват.

В допълнение, тези торбички също съдържат защитни антибактериални протеини, които пренасят от предната част на носа към гърба по дихателните пътища. Тези протеини предпазват другите клетки от бактерии и изграждат своеобразна бариера преди „нашествениците“ да проникнат твърде дълбоко в тялото ни.

Чрез изследването си учените се надяват да разберат дали вирусите, вдишани през носа, предизвикват същия имунен отговор и как работи при по-ниски температури. Екипът анализира клетки и проби от пациенти, претърпели операция, и здрави реципиенти и проучи как те реагират на три вируса, коронавируса и два риновируса, които причиняват обикновена настинка.

Изследователите открили, че всеки вирус предизвиква "отговор на рояк" от назалните клетки, макар и използвайки различни сигнални пътища от тези, използвани за борба с бактериите.

Най-любопитен обаче бил фактът, че имунният отговор на вирусите работи при нормални температури, но всичко се променя, когато температурата падне до 4,4°C за 15 минути - учените установиха, че температурата в носа намалява с около 5°C. След като изследователите извършиха същия експеримент с проби от реципиенти, те откриха, че имунният отговор вече не е толкова силен - броят на произведените клетки намалява с 42%, а антивирусните протеини са нарушени.

В резултат на това д-р Блеър вярва, че той и колегите му са намерили биологично обяснение за сезонните колебания в инфекциите на горните пътища, които се появяват през по-хладните месеци.

Превод: GlasNews