Последните 14 дни има плавно покачване на заболяемостта и на заетостта в болниците, призна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

50 души само за ден са постъпили в болница, като средната им възраст е малко над 50 години, отчете той.

Усложняването на ситуацията в страната се дължи основно на новия британски щам, настоя той.

"Наблюдаваме една добра тендениця, която ни прави много добро впечатление и ще анализираме дали ще продължи и през следващата седмица. Става дума за броя на излекуваните спрямо броя на потвърдените случаи", каза проф. Ангелов.

Той изтъкна, че миналата седмица броят на излекуваните е бил 3 117 срещу 8 780 потвърдени случаи, което е близо 3:1. За тази седмица данните сочат 6996 излекувани срещу 11 057, което пък е отношение 2:1.

На национална база заетостта на леглата пък е 48%, интензивните случаи са 57%.

"Тъй като заетостта на леглата е увеличена само в определени области, обсъждаме в НОЩ прилагане на локален подход за противоепидимини мерки в тези места", каза проф. Ангелов.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък обясни, че средната заболеваемост в България е достигнала 285 на 100 000, което ни отрежда 18 място в Европейския съюз и пето на Балканите.

"12 500 случая трябваше да имаме днес, ако заболеваемостта е като тази в Чехия, например. Дали ще достигнем такива върхове, зависи изцяло от поведението на всеки един от нас и от това дали ще спазва мерките", коментира той.

Според Кунчев прави впечатление голямата разлика на заболелите в различните области, което налагало индивидуален подход. Така в Кюстендил, например, заболеваемостта била 487 на 100 000, а в Търговище - 26 на 100 000.

"В Бургас преустановиха плановите операции. Препоръчвам и на други щабове -в  Кюстендил, Враца, Плевен, София също да обмислят подобни действия. Имаме предвид натоварентите лечебни заведения", каза още той.

"Да, страхът беше много голям, но е по-голям страхът, който идва от вън, от неверните новини, лъжливите сайтове, конспиративните теории – именно те достигат много бързо до възрастните хора. Там срещаме трудности да ги убедим, че смисъла на ваксинирането е именно спасението на българсикя народ. Страхът отвън е този, кото налага всеки един от нас да вярва на медиите, които разпространяват истината.

Страхът почва там, където свърва истината. Затова даваме тук истината такава, каквто е – без да я шлайфаме и политизираме. Ако някой се опитва да използва тези данни по някакъв си начин, за да ги направи угодни за самия него. Това за мен, като лекар граничи с престъпление", посочи отново здравният министър.

"Независимо от ограниченията – хората се връщат към нормалния си живот", посочи проф. Ангелов като една от възможните причини за покачения брой на новозаразените у нас.

"Знаем какво правим и как да постигане резултати с ваксинирането", настоя той и посочи, че тепърва западни страни се обръщат и започват да прилагат българския модел с отварянето на "зелени коридори" за ваксинация.

Какви доставки от ваксини очакваме?

На финален етап е оценката на документацията на ваксината на производителя "Янсен", очакваме следващата седмица решението на Комитета по лекарствени продукти в хуманната медицина – ако становището е положително, това ще е първата еднодозова ваксина, посочи председателят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

По думите му доставките на препаратите може да започнат от месец април.

Междувременно продължава предварителният преглед на третата векторна ваксина – на "Кюрвак", а също и на антигенната на "Новавакс", за която обаче евросъюзът няма договор.

По отношение на руската "Спутник V" се очаква днес Европейската агенция по лекарствата да публикува информация за старт на официалната оценка на документацията.

"Не се знае колко ще продължи тази оценка", призна Кирилов.

Той настоя, че ИАЛ не може като национална агенция да извършва процедури по оценката на документация на ваксини.

Проф. Красимир Гигов, който ръководи Координациoнния съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 заяви, че 41 000 са получили втора игла, а ваксинираните към момента са над 248 000 души.

Той отчете още, че около 45 000 българи до момента са ваксинирани от личните си лекари.