Ковид вариантът Омикрон вероятно се е появил от заразен пациент с отслабен имунитет, който не е могъл напълно да се възстанови от вируса, който се е размножавал за много дълго време, предполага експертът Мария Ван Керхове от Световната здравна организация.

При Омикрон главният симптом е главоболието. Какво още се случва с нас?

Омикрон вече е засечен в редица европейски страни - Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Чехия. Има съмнителни случаи и в Австрия, и в Нидерландия.

Два самолета от ЮАР до Нидерландия – 600 души, 62-ма с вируса. Има ли с Омикрон?

Световната здравна организация (СЗО) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) вече aлармираха за регистрирането на новия вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка.

За първи път е докладван от СЗО на 24-ти ноември, а първият епидемиологично доказан случай датира от 9-ти в Ботсвана.

Южна Африка скочи: Ние открихме варианта Омикрон, а сега ни наказват!

Вариантът притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света.

В генома на досега докладваните случай на Омикрон над 30 мутации (от общо 56), са локализирани в S гена, кодиращ шипчестия протеин, посредством който вирусът навлиза в клетката.

Първоначалните данни сочат за повишен риск от повторна инфекция с този вариант в сравнение с други особено значими варианти.

Експерт пресметна: Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо ВИДЕО

От Националния център по заразни и паразитни болести призоваха – проби, които са подозрителни за наличие на Омикрон, незабавно да се изпращат към тях за секвениране.

"Този подход ще помогне за своевременната детекция", настояват от Центъра.