Изследователи от King's College London и Imperial College London са открили нов метод за подпомагане на пациенти с често срещан тип алергия, който може да революционизира начина, по който се лекува сенната хрема. Това проучване въвежда идеята за измерване на алергени от трева във въздуха, вместо просто броене на поленови зърна, за по-ефективно лечение на симптомите на сенна хрема, Medical News.

Сенната хрема, най-често срещаната форма на алергия, е често срещан проблем, който засяга милиони хора. Създава много проблеми, особено от края на март до септември. Симптоми като хрема, кихане, кашлица и сърбящи очи правят живота труден за много хора и дори могат да влошат белодробни заболявания като астма, което понякога води до хоспитализация.

Традиционно страдащите от алергия разчитат на ежедневен мониторинг на полени, който се състои в ръчно измерване на количеството полени във въздуха, за да управляват симптомите. Ново проучване обаче предлага по-прецизен подход. Ключът се крие в измерването на нивата във въздуха на специфичен тревен алерген, известен като Phl p 5. Това е така, защото количеството алерген, освободен от всяко поленово зърно, може да варира от ден на ден и именно тези алергени причиняват предимно симптоми на алергична реакция.

В своето проучване изследователите са събрали ежедневни доклади за симптоми на алергия и употреба на лекарства от възрастни, участващи в клинични изпитвания. Те също така са разгледали данните за приемането в болница за астма. В същото време те са измерили количеството на тревния прашец и нивото на алергена Phl p 5 в King's College London през същия период. Те открили, че нивото на този алерген в тревата е по-последователно свързано с алергични симптоми, отколкото количеството полени.

Професор Стивън Тил от Кралския колеж в Лондон подчертава важността на това откритие. Той отбелязва, че за страдащите от сенна хрема, особено тези с тежки алергии към тревни полени, този метод за наблюдение на алергени може да бъде по-надежден начин за прогнозиране и подготовка за симптоми на алергия.

Това проучване е само началото на изследванията в тази област. Сега екипът проучва дали редовното измерване на нивата на алергени може да стане стандартна практика. Те също така изучават други фактори на околната среда, като температура, вятър, влажност и замърсяване на въздуха, които могат да повлияят на количеството алергени, освободени от всяко поленово зърно.

Работата предлага нова надежда за страдащите от алергия, като предполага, че чрез фокусиране върху нивата на алергени, а не само върху броя на полените, симптомите могат да бъдат по-ефективно управлявани и качеството на живот на милиони да се подобри.

Превод: GlasNews.bg