"Пфайзер" и неговият германски партньор "Бионтех" заявиха днес, че са подали заявление до Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) за разрешение за спешна употреба на тяхната адаптирана към варианта "Омикрон" бустерна ваксина срещу COVID-19 за деца на възраст от 6 месеца до 4 години.

Ако бъде разрешено, децата ще получат първичната серия, състояща се от две дози от оригиналната COVID ваксина и една инжекция от адаптираната към "Омикрон" двувалентна ваксина, съобщи Ройтерс.

Двувалентната ваксина срещу COVID-19, която е насочена към оригиналния щам и подвариантите BA.4/BA.5 на "Омикрон", в момента е разрешена като бустерна доза над 5-годишна възраст в Съединените щати и Европейския съюз. Разрешителното за употреба за ЕС беше издадено в началото на ноември, а ваксината може да се прилага като бустер при вече ваксинирани деца.

Миналия месец проучване в реални условия сред повече от 360 хил. ваксинирани в САЩ установи, че адаптираните към "Омикрон" бустери, включително тези на конкурента "Модерна" (Moderna Inc,) предлагат повишена защита срещу новите подварианти на коронавируса при хора, които са получили до четири дози от по-старата ваксина.