Замяната на червено месо с определени видове риба може да спаси стотици хиляди животи всяка година, твърдят учени. Но не всички риби са с еднакви качества, когато става въпрос за хранене и цена.

Световната здравна организация класифицира преработеното месо като канцерогенно за хората - с други думи, то може да причини рак, по-специално колоректален рак - докато червеното месо се счита за "вероятно канцерогенно за хората". Но експертите също така предупреждават относно относително високото съдържание на наситени мазнини в тези храни и потенциала им да повишават холестерола в кръвта и да увеличат риска от сърдечни заболявания.

Междувременно морските фуражни риби – т.е. риби като скумрия, сардини и херинга, които са жертва на по-големи риби – са богати на омега-3 дълговерижни мастни киселини, които всъщност са свързани с намален риск от коронарна болест на сърцето. Те също са богати на калций, витамин В12 и имат най-ниския въглероден отпечатък от всички източници на животински протеини.

Въпреки това, три четвърти от фуражната риба, уловена днес, се смила на рибно брашно и рибено масло за отглеждани видове като сьомга, които са по-високо в хранителната верига на рибите, пише Newsweek.

В скорошно проучване, публикувано в списанието BMJ Global Health, изследователи от Япония и Австралия се заеха да определят количествено стойността на този пренебрегван източник на протеини. Използвайки исторически записи за улова на фуражна риба и прогнози за бъдещата консумация на червено месо, екипът създаде серия от математически модели, за да предвиди как консумацията на фуражна риба може да повлияе на общественото здраве в бъдеще.

От техния анализ те изчислиха, че широкото приемане на фуражна риба за човешка консумация може потенциално да предотврати 500 000 до 750 000 смъртни случая от заболявания, свързани с диетата до 2050 г., особено смъртни случаи от коронарна болест на сърцето, като най-съществените ползи могат да се видят при ниско до средно ниво. страни с доходи.

Екипът признава, че ограниченото предлагане на фуражна риба не е достатъчно, за да замени напълно консумацията на червено месо по света. „Въпреки теоретичния потенциал на фуражната риба, няколко бариери, като преработка на рибно брашно и масло, прекомерен улов, изменение на климата и културно приемане, могат да попречат на ползите за здравето от фуражната риба да бъдат реализирани“, пишат те.

Те добавиха, че като просто увеличим ежедневната си консумация на риба с около 40 калории, можем да намалим смъртните случаи от коронарна болест на сърцето, инсулт, диабет и рак на червата с цели 2 процента до 2050 г.

Превод: GlasNews.bg