Презаразяването с COVID-19 буди все по-голяма тревога у нас. В понеделник стана ясно, че лекарка от Спешната помощ в Свиленград е починала, след като в края на миналата година е преборила инфекцията.

Лекарка се зарази повторно с COVID, този път вирусът отне живота й!

Известни са и други случаи на презаразяване в България през последните месеци - на лекар от Ямбол, няколко души от персонала на Военно-медицинската академия, дори зам.-кметът на Русе Енчо Енчев прекара вируса отново.

Доц. Кунчев: Има повторно заразени у нас с коронавирус! Но са малко

За реинфектиране споделят от СЗО, както и лекари от различни градове у нас. Няма обаче данни, чрез които да се направи общ извод за проявлението на новото боледуване - при някои хора то протича по-леко, при други тежко, среща се 4, 5 и повече месеца след първия положителен тест. Както и при първоначалното заразяване, най-уязвими са лекарите, тъй като са в непрекъснат досег с вируса, признават от здравното ни министерство.

Съществуват данни за повторно заразяване, въпреки наличие на антитела

У нас няма публично оповестена статистика колко точно са случаите на повторно заразяване. Запитан преди около месец, здравният министър Костадин Ангелов не съобщи бройка.

Лекари предполагат пред "Сега", че като цяло презаразените хора са незначителен процент, но предупреждават, че веднъж преболедувалите до известна степен може да се считат за рисков контингент, тъй като престават да бъдат внимателни в контактите си. А те могат и да пренасят вируса, с което стават опасни за близките си. Наличието на антитела не гарантира автоматично защитата на организма. Ако човек е изложен на чест контакт с вируса, както именно медиците, вероятността от повторно заразяване не е малка.

Кошмар без край! Лекар от Добрич почина от К-19, повторно заразен

В някои други държави темата предизвиква значително по-голям интерес. Чехия например брои повторно заразените и за февруари отчете огромно нарастване на случаите - 1400 спрямо 158 през януари. В Дания казусът се изследва научно и тамошни експерти установиха, че повечето преболедували са защитени поне шест месеца, но с нарастване на възрастта уязвимостта се увеличава.

За ваксините вече е известно, че не са гаранция срещу презаразяване. Ваксинирани хора може и да пренасят вируса. Но в стандартния случай имунизацията гарантира по-леко проявление на болестта.

А у нас  за последното денонощие – 2096, с 338 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция. Това са 15,2% от направените тестове, общо 13 800, показват данните в Националната информационна система.

Заразените - надолу, излекуваните - 3 351, положителните тестове - 15%

Така общият брой на потвърдените случаи в Българя става 390 911, от които активни са 61 120.

Разпределението по области е следното: Благоевград – 60; Бургас – 183; Варна – 163; Велико Търново – 62; Видин – 23; Враца – 40; Габрово – 51; Добрич – 63; Кърджали – 41; Кюстендил – 25; Ловеч – 41; Монтана – 30; Пазарджик – 57; Перник – 41; Плевен – 47; Пловдив – 227; Разград – 13; Русе – 98; Силистра – 30; Сливен – 36; Смолян – 26; София област – 81; София (град) – 437; Стара Загора – 88; Търговище – 29; Хасково – 48; Шумен – 35; Ямбол – 21.

 

Отново пада броят на хоспитализираните, като в момента в болници се лекуват 8598 пациенти, от които 765 се нуждаят от интензивна грижа.

Има сериозен спад и на починалите, след вчерашната стряскаща бройка от 217 жертви, днес българите, които не успяха да победят вируса, са двойно по-малко – 106.

От старта на пандемията досега починалите с доказана коронавирусна инфекция са общо 15 518.

3351 пък са излекуваните през последното денонощие, а общият им брой вече е 314 273.