Стресът може да бъде нормална реакция, когато сте изправени пред ежедневните предизвикателства, но хроничният такъв може значително да повлияе на физическото ви здраве. 

Най-често засегната е храносмилателната система. Появява се подуване на корема, болка, неразположение и др. Причината е в повишеното производство на кортизол, който нарушава баланса на чревните бактерии.

Поради връзката на мозъка с храносмилателната система, стресът може да влоши стомашно-чревното здраве, а това допълнително увеличава безпокойството. В тази статия ще ви обясним и как можете да се справите с този проблем.  

Източник на изображението: pexels.com

Какво се случва, когато организмът ви е стресиран?

Когато се сблъска с потенциално заплашителна ситуация, симпатиковата нервна система, регулираща сърдечния ритъм, дишането и кръвното налягане, реагира, като казва на мозъка, че е в опасност. В следствие на това се освобождава кортизол, който помага на тялото да бъде нащрек и готово да се изправи срещу появилата се заплаха.

Появяват се:

  • Стрелкащи се мисли;
  • Учестено дишане;
  • Сърцебиене;
  • Повишено кръвно налягане;
  • Повишено мускулно напрежение;
  • Гадене;
  • Разстройство или запек и др.

Специфичните признаци и симптоми на стрес варират от човек на човек, но потенциалът той да навреди на вашето здраве и взаимоотношения с другите, е реален.

Стресът засяга ума, тялото и поведението по много начини, но много страда храносмилателната система. Появяват се и напълняване, промени в настроението и нарушена концентрация. 

Какъв е ефектът от стреса върху храносмилателната система?

Редица проучвания показват, че стресовите житейски ситуации са свързани с появата или влошаването на здравето на стомаха и червата.

По-долу ще обсъдим най-често срещаните проблеми:

  • Възпалителни заболявания на червата - хроничният стрес, неблагоприятните житейски събития и депресията могат да увеличат риска от развитието на възпалителни заболявания на червата.
  • Синдром на раздразнените черва - способността на човек да се справя със стреса е ключов фактор за това дали ще се развие синдром на раздразнените черва. Тези с повече отрицателни мисли и тревожност са изложени на по-голям риск.
  • Гастроезофагеална рефлуксна болест - по-стресираните хора са предразположени към отключването на киселинен рефлукс. Колкото по-силен е стресът, толкова по-тежки са симптомите.
  • Запек - стомашно-чревният тракт има гладка мускулатура. Тези мускули се свиват дори без стимул във вълнообразно движение, наречено перисталтика. Мускулните контракции позволяват на храната да се движи в една посока през храносмилателната система. Когато тялото изпитва стрес, се активира вродената физиологична реакция за опасност и тогава тялото отклонява фокуса от движението на червата, което причинява запек.
  • Пропускливи черва - червата имат известна пропускливост, но стресът може да я увеличи. Колкото по-пропускливи са, толкова по-възможно е навлизането на токсини, които да влошат здравословното ви състояние. 

  • Метеоризъм - когато тялото реагира на стрес, към мозъка и мускулите има приток на кръв, който намалява към червата. Така стомашно-чревният тракт не изпълнява функциите си и се появява подуване.

  • Други състояния - стресът увеличава подвижността на червата и секрецията на течности. Ето защо може да се появи диария или чести позиви за уриниране по време на стресиращо събитие. 

 Балансът на чревните бактерии се влияе от това, което ядете, както и общото здраве на червата. Когато страдате от хроничен стрес, стомашно-чревният тракт страда от гореизброените симптоми. 

Изследванията показват, че комуникацията между мозъка и червата влияе на чревния микробиом. Можете значително да подобрите негативните ефекти от стреса, стига да намалите напрежението и да подобрите хранителните си навици.