В тялото на възрастен човек има около 75 километра нерви. Един сред тях се явява най-дългият, т.нар. блуждаещ нерв. Той започва от върха на мозъчния ствол и минава през цялото тяло. Получава медицинското си название – нервус вагус от средновековната латинска дума "блуждая". Именно заради дължината си - все едно блуждае из цялото тяло. Допира се до сърцето, стомаха и други органи.

Този нерв е основен играч в парасимпатиковата нервна система или частта от нервната система, която се занимава с функциите "почивка и храносмилане" в тялото. За разлика от симпатиковата нервна система, която отговаря за реакциите "бий се или бягай".

Блуждаещият нерв е първият начин на тялото да контролира възпалението. Следвайки нараняването, възпалението се увеличава до степен, до която иска изцеление. Веднъж стигнал до това ниво, блуждаещият нерв му поставя спирачки и прави така, че да не излезе извън контрол.

Освен със справяне с възпалението и произтичащите от него автоимунни заболявания, блуждаещият нерв отговаря за справяне със стреса, депресията, мигрената, сърдечно-съдови заболявания, хипертония… Иначе казано, блуждаещият нерв е важен за здравето на множество системи в тялото.

Високият тонус на блуждащия нерв е здравословен, защото означава, че дори когато натоварвате с много работа този нерв, той е в състояние да поддържа ниско ниво на възпаление.

Тонусът на блуждаещия нерв се измерва, като се проследява сърдечната честота заедно с тази на дишането. Честотата на биене на сърцето се ускорява след като леко вдишате и се забавя леко, когато издишате. Колкото по-голяма е разликата между сърдечната честота при вдишане и при издишане, толкова е по-висок вагусовият тонус.

По този начин се подобряват функциите на много системи в тялото, което води до: по-добро регулиране на кръвната захар, снижаване риска от удар и сърдечно-съдови заболявания, нормализиране на кръвното налягане, подобряване на храносмилането благодарение на по-доброто производство на основни стомашни и храносмилателни ензими и редуциране на появата на мигрени. По-високият вагусов тонус също така се свързва с по-добро настроение, по-малко безпокойство и по-голяма издръжливост на стрес.

Една от най-интересните роли на вагусовия нерв е, че той в основни линии следи микробиома (колониите от бактерии, вируси и други микроби, които живеят в червата ни) и задейства отговор за регулиране на възпалението на база на това дали засича патогенни спрямо непатогенни организми.

По този начин стомашният микробиом може да въздейства положително на настроението и нивата на стрес и да снижава цялостното възпаление, а оттам и болката, причинена от него.

Ниският тонус на блуждаещия се свързва със сърдечно-съдови заболявания и удари, депресия, диабет, синдром на хроничната умора, влошаване на познавателната функция, и с много по-високи проценти на възпалителни заболявания. Възпалителните заболявания включват всички автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, възпалително заболяване на червата, ендометриоза, автоимунни тироидни заболявания, лупус и други).

Повишаването на тонуса може да се постигне чрез стимулиране на нерва, но е необходимо това да се прави наистина редовно. В известна степен човек е генетично предразположен към променливи нива на вагусовия тонус, но това не означава, че не може ги да промени.

Ето няколко начина да регулирате тонуса на блуждаещия нерв:

Бавно, ритмично дишане с диафрагмата

Като дишате с диафрагмата, а не плитко от върха на белите дробове, това стимулира и тонизира вагусовия нерв. Важно е да се поемат дълги и дълбоки вдишвания.

Тананикане

Понеже вагусовият нерв е свързан с гласните струни, механичното тананикане го стимулира. Можете да си тананикате песен или дори още по-добре е да звукоизвличате звука "ОМ".

Говорене

По същия начин говоренето е полезно за вагусовия тонус поради свързаността му с гласните струни. Така че хората, които говорят повече, е по-вероятно да имат по-висок вагусов тонус.

Миене на лицето със студена вода

Тук причината за работещия механизъм е неизвестна, но е факт, че наплискването на лицето със студена вода стимулира вагусовия нерв.

Йога

Изследвания показват, че йога упражненията, наред с дихателните практики, в значителна степен повишават тонуса на блуждещия нерв в организма.

Медитация

Медитацията, особено изпълнената с чувство на любов и доброта, подсилва съчувствието към самите вас и към останалите хора. Изследване от 2010 година на Барбара Фредриксон и Бетани Кик открива, че повишаването на позитивните емоции води до социална близост и съответно до по-голям тонус на блуждащия нерв. Според същото изследване, хората, които редовно медитират и мислят по-позитивно, имат и по-добър вагусов тонус.

Балансиране на стомашно-чревния микробиом

Безбройните ползи от повишаването на здравословните бактерии в стомашно-чревния тракт за безспорен факт. Изненадващото е, че наличието на здравословни бактерии в стомашно-чревния тракт създава положително въздействие по протежение на целия нерв, а това повишава вагусовия тонус, пише seen.bg. Пробиотиците са добър източник на здравословни бактерии.

Това всъщност са шест лесно изпълними практики, които вярваме, че ще подобрят общия ви тонус и ще ви дадат не само нови способи за регулиране на тялото и настроенията ви, но и разбирането защо се случва всичко това.