Древният град Кибира, или Голямата Кибира, се намира в град Гелхисар в югозападната турска провинция Бурдур. В древни времена той е бил столица на независима държава, известна като Кибиратис, която се е намирала извън северозападните граници на древната провинция Ликия, която процъфтява в Анатолия през 15-ти и 14-ти век пр.н.е. д., а по-късно до 546 г. пр.н.е. д - като Лука, пише Ancient Origins.

Римският географ и историк Страбон записва, че Кибира първоначално е била обитавана от „лидийците“, които са били местното население на този регион на Мала Азия. След като римският генерал Луций Лициний Мурена побеждава местния владетел през 83 г. пр.н.е. д., градът става част от обширна римска провинция. В списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство древна Кибира е известна като „Градът на гладиаторите“.

разкопки, фонтан, пуйка, находка, археология, гладиаторцял екран
Възстановеният фонтан тече отново след 2000-годишно прекъсване Снимка: MAKU

Изследователят Сукру Озудогру от университета Мехмет Акиф Ерсой наскоро каза пред Анадолската агенция, че неговият екип от археолози е прекарал последните четири месеца в събиране на "150 оригинални фрагмента от руините". Сега те успешно са "сглобили един архитектурен шедьовър в неговата цялост".

Самият фонтан е с диаметър 15,24 м и височина 7,92 м. Използван е повече от 600 години, докато един ден конструкцията не е разрушена от природно бедствие.

Екипът от археолози възстанови и оригиналната система за изворна вода, така че питейна вода сега тече от фонтана „точно както преди 2000 години“.

Изследователят Озудогру описва, че водата от фонтана сякаш "изтича от устата на лъв и пантера". Тези две животни не само заемат важно място в римската митология, но са и сред онези, с които гладиаторите са се биели на арените. Между другото, след откриването на "арената за 10 400 зрители", където се провеждат стотици гладиаторски битки, Кибира започва да се нарича "Градът на гладиаторите".

разкопки, фонтан, пуйка, находка, археология, гладиаторцял екран
Питейна вода тече от устата на лъв и пантера Снимка: MAKU

Съчетавайки римски и византийски архитектурни стилове, през 1000-те години от съществуването на Римската империя, градът става известен с кървавите гладиаторски състезания. Въпреки това земетресение през 23 г. пр.н.е д. почти го изравни със земята. И само благодарение на жителите на града, които възстановиха гигантския фонтан след природно бедствие, той не беше изгубен във времето.

Благодарение на оригиналните фрагменти беше възможно да се открие, че фонтанът някога е бил детайлизиран с грациозни статуи на животни, огромни колони и релефни фризове.

Изследователите са използвали две скулптурни форми, взети от оригинални, открити по време на скорошни разкопки. Самите скулптури сега се намират в музея Бурдур.

В римско време „водата е била митологичен герой“, течаща в два басейна от устата на статуите на „лъв и пантера“. В римската митология Херкулес лежи върху кожата на пантера, а богът на виното Дионис носел кожата на лъв. Точно с тези две животни са се биели гладиатори на арената в Кибири, за да създадат невероятно и впечатляващо зрелище за публиката.

Превод: GlasNews