Всяка година хората изхвърлят около две дузини тона хранителни отпадъци. Много продукти с изтекъл срок на годност, но все още използваеми, се оказват неразопаковани в кошчето за боклук.

Специалистите по хранене в Германия съветват да не обръщате внимание на срока на годност, посочен на опаковката, а да се ръководите от външния вид и миризмата на храната. Какви храни можете да ядете безопасно дори след изтичане срока на годност според тях?

Яйца

Благодарение на силната си черупка, високата стойност на рН и антимикробните съставки, яйцата са естествено добре защитени. Те остават пресни дълго време, ако се съхраняват в хладилник, и могат да се използват за приготвяне на ястия в продължение на една до три седмици след изтичане срока на годност.

Мюсли или корнфлейкс

Зърнени закуски могат да се консумират няколко седмици след изтичане срока на годност. Но трябва да внимавате и добре да подушите люспите, преди да ги използвате. Ако съдържат ядки, те могат да са гранясали.

Предварително опакована шунка

Внимавайте тук. Опакована и нарязана шунка може да се яде само няколко дни след изтичане срока на годност, при условие че мирише и изглежда нормално.

Кисело мляко

Както при суровата шунка, защитната опаковка на киселото мляко също допринася за биологичната стабилност на продукта. Киселото мляко в неотворен съд остава годно за консумация в продължение на четири седмици след минималния срок на годност.

Консервирани храни

Грах, царевица и консервирани равиоли са годни за консумация в рамките на три месеца след изтичане на срока на годност. Все пак, ако кутията е повредена или има подут капак, по-добре се откажете.

Тестени изделия

Ако се съхранява в неотворена опаковка, особено в килер, фидето няма да се влоши още 12 месеца след изтичане срока на годност. Същото важи и за ориза.

Питиетата

Охладени и пастьоризирани плодови сокове могат да се пият безопасно дори две седмици след минималния срок на годност. Минералната вода, колата или бирата с изтекъл срок на годност също са безвредни.

Това обясняват немски специалисти, но ние призоваваме всички да бъдат особено внимателни с храната, която консумират, особено в летния сезон. Дори и да не ви "мирише" на развалено...