Алергиите към стайните цветя са не по-рядко срещани от тези, които растат навън и се превръщат в истински тест за страдащите от алергии по време на цъфтежа. Някои растения, с които много хора обичат да украсяват домовете си, отделят алергени (полени), които се предават по въздуха и причиняват симптоми при вдишване. Други растения също могат да отделят течности от своите листа, стъбла или плодове, което също може да причини алергични кожни реакции като сърбеж, екзема и копривна треска при контакт с кожата. Има обаче цветя, които са абсолютно безопасни за страдащите от алергия, това установи НАСА след провеждане на двугодишно проучване.

Учените са открили, че някои растения естествено пречистват и овлажняват въздуха в помещенията, премахвайки до 60% от токсичните химикали (толуен, ксилен, формалдехид, бензен, трихлоретилен, въглероден окис) и пренасяните във въздуха микроби като спори на плесени и бактерии.

Растенията, за които ще стане дума по-нататък, имат благоприятен ефект върху хора, страдащи от алергии и астма. Те облекчават симптомите, като пречистват въздуха, действат като естествен овлажнител и премахват токсините от въздуха.

Алое

Алоето е най-добрият избор за тези, които търсят изключително невзискателно стайно растение. Не се нуждае от много вода и се чувства добре само. Нуждае се от много малко място, може да се постави на нощни шкафчета, рафтове или скринове. Допълнителна полза: алоето не само филтрира въздуха. Течността в растението е отлично естествено средство за слънчеви изгаряния и порязвания.

Алое / Снимка: Unsplash

Драцена

Драцената е друго непретенциозно растение. Става доста високо и тънко и не изисква много място и често поливане. Драцената е известна с филтрирането на много домакински химикали като бензен, формалдехид, ксилол и трихлоретилен от въздуха, като ги улавя в листата си.

Драцена / Снимка: trizio.ru

Хлорофитум

Това растение се препоръчва на хора, страдащи от алергии и астма, защото поддържа въздуха чист, като премахва токсините, особено формалдехида. От всички стайни растения, тествани от НАСА, хлорофитумът заема първо място със степен на пречистване на въздуха от 95%. Може да се постави върху маси, скринове или във висящи кошници.

Хлорофитум / Снимка: their.leafylife/instagram

Спатифилум

Това тропическо растение е едно от най-често срещаните декоративни стайни растения. Подобрява качеството на въздуха в помещенията с до 60%, тъй като неутрализира бензола, формалдехида и въглеродния окис. Spathiphyllum дори помага за намаляване на количеството на мухъла, като абсорбира спорите му във въздуха и изглежда страхотно във всеки интериор. Тъй като предпочита непряка слънчева светлина, може да се постави дори в бани.

Спатифилум / Снимка: journeybacktome_mlb

Арека

Ареката е палмово дърво, което първоначално е тропическо растение и вирее добре на закрито. Има отлични овлажняващи свойства и е идеален за сухи помещения през лятото и зимата, тъй като активно отделя влагата от листата. Това качество го прави отлично стайно растение за тези, които страдат от астма, тъй като влажният въздух облекчава дихателните проблеми. Areca също премахва формалдехид, ксилол, въглероден окис и толуен от въздуха.

Палма арека / Снимка: lamour

Рапис

Подобно на палмата Areca, рапис е растение за пречистване на въздуха, което премахва формалдехид, ксилол и толуен от въздуха. Устойчив е на повечето растителноядни насекоми, предпочита непряка светлина от прозорци с източно изложение и трябва да се презасажда на всеки две години.

Списък: Кои стайни растения ще донесат най-големи ползи за здравето

Рапис / Снимка: rastenie_store/instagram

Бамбукова палма

Известно е, че бамбуковата палма преобразува въглеродния окис в кислород и също така премахва формалдехид, бензен и толуен от въздуха. Това растение няма токсични свойства, което го прави чудесно растение за деца и домашни любимци.

Превод: GlasNews.bg

Бамбукова палма / Снимка: royal_touch.ua