В случай, че състоянието на света не ви изглежда достатъчно плашещо, пророчество на Баба Ванга внася нова доза ужас.

Според предполагаемо предсказание на покойната Ванга, окончателното падение на човечеството и началото на нашето унищожение ще започне през 2025 г. Самият край на света обаче няма да настъпи следващата година – това ще настъпи чак през 5079 г. По-скоро 2025 г. ще отбележи началото на събития, които в крайна сметка ще кулминират в нашата гибел.

С други думи, следващата година ще бъде началото на края.

На пророчицата се приписва предсказването на много от най-големите събития в историята, включително катастрофата в Чернобил, 11 септември, пандемията от Covid и смъртта на принцеса Даяна. Въпреки че незрящата гадателка, чието пълно име е Вангелия Пъндева Гущерова, е мъртва от почти 30 години, мнозина продължават да се вслушват в нейните пророчества. Нейни верни последователи твърдят, че много прогнозите ѝ са се сбъднали много след смъртта й и има още много предстоящи. Ако Земята оцелее достатъчно дълго, за да ги види изпълнени.

Множество западни медии публикуваха времева линия, за която се твърди, че е изложена от емблематичния мистик, която гласи следното:

2025 – Война в Европа

Събитието, което ще предизвика смъртта на човечеството, ще бъде неопределен конфликт в Европа, който ще унищожи населението на континента.

2028 – Изследване на Венера

Твърди се, че през следващите четири години ще имаме отчаяна нужда от повече енергия. Така че, за да получим нови ресурси, ще изпратим мисия до Венера.

Струва си да се отбележи, че тази, втората планета от Слънцето, е негостоприемен ад, където нищо не може да расте или да оцелее, така че тази прогноза изглежда доста малко вероятна.

2033 – Топене на ледените шапки

Съобщава се, че Баба Ванга е предвидила, че опустошителните последици от изменението на климата ще доведат до топенето на полярните ледени шапки тази година. Това ще доведе до драстично покачване на световните морски нива.

2076 – Съкрушителното завръщане на комунизма

Тази година ще отбележи завръщането на комунизма, и то не само в бившите съветски държави. Явно ще превземе целия свят.

2130 – Контакт с извънземни

Предполага се, че хората ще осъществят контакт с извънземни след малко повече от век. Просто сме изненадани, че ще отнеме толкова време.
2170 – Глобална суша

Изменението на климата ще продължи да опустошава планетата. И до този момент се твърди, че суша ще помете света.
3005 – Марсианска война

Не е ясно дали това ще бъде започнато от извънземни или хора, които са колонизирали червената планета, но очевидно ще избухне война между Земята и цивилизация на Марс. Сякаш вече нямаме достатъчно в чинията си.
3797 – Краят на света

Досега – и не е изненадващо предвид всичко, което се случва – Земята очевидно вече няма да може да поддържа живот. Това означава, че хората ще напуснат любимата ни родна планета и ще се заселят в други, неопределени части на космоса.

5079 – Краят на всичко

Това явно е годината на големия финал. Но какво точно ще доведе до това, остава неизвестно. Светът вече ще е необитаем повече от 1000 години, така че предполагаме, че това означава края на Вселената? Или може би просто краят на борещата се човешка раса? Във всеки случай не изглежда добре.

Според англоезичното издание indy100, обаче тези предсказания изглеждат малко вероятни

"Ванга далеч не беше безпогр ешна, така че всички тези вече неясни предсказания трябва да се приемат с доза подозрение", пише  в статията.

Например, миналата година трябваше да станем свидетели на експлозията на голяма ядрена електроцентрала – причинявайки токсични облаци да се утаят над Азия – и появата на нова религия, базирана на изкуствен интелект.

Припомняме, че безброй български и съветски учени са изучавали и тествали Ванга през целия й живот, като в крайна сметка са стигнали до заключението, че тя има 85 процента успеваемост с нейните предсказания.

Като се говори, че дори е предвидила собствената си смърт на 11 август 1996 г. на 85-годишна възраст.