Скоростта на речта може да варира от човек на човек. Някои хора просто говорят бавно, докато други бълват думи като картечница. По същия начин има хора, които променят темпото на речта си в зависимост от обстановката, настроението си и т.н.

Въпреки това, един от най-широко приетите начини за изучаване на скоростта на даден език е броят на сричките в секунда. Многобройни лингвистични изследвания са проучили този показател и много от тях стигат до едно и също заключение: японският е най-бързият език.

През 2011 година изследователи от университета в Лион разглеждат седем различни езика и ги класират по техните срички в секунда. Япония е на първо място със 7,84 срички в секунда, следвана от испански (7,82 срички в секунда), френски (7,18), италиански (6,99), английски (6,19), немски (5,97) и мандарин (5,18).

Интересното е, че възприеманата скорост на даден език също може да има нещо общо с това колко информация може да кодира.

Друго проучване през 2019 г. разглежда 17 различни езика в Европа и Азия по отношение на информацията на сричка. Въпреки че японският очевидно се говори бързо, той не съдържа много информация във всяка сричка. Изследователите подозират, че езикът се говори по-бързо в опит да се изпълнят изреченията с повече смисъл.

„Откриваме солидни доказателства, че някои езици се говорят по-бързо от други (например говорещите японски и испански произвеждат около 50 процента повече срички в секунда от говорещите виетнамски и тайландски). Освен това някои езици „опаковат“ повече информация на сричка поради тяхната фонология и граматика (например английският има около 11 пъти повече видове срички, отколкото са възможни в японския)“, каза Дан Дедиу, съавтор на изследването от 2019 г.

Едно по-старо проучване от 60-те години на миналия век сравнява скоростта на говорене на шестима говорещи японски и шестима говорещи американско-английски, като заключава, че няма значителни разлики в скоростта на говорене между двете групи.

Интересно е, че много от тези лингвистични изследвания са фокусирани върху европейските и източноазиатските езици, пренебрегвайки хилядите други различни езици, които съществуват в света. Има изобилие от любопитни и прекрасни езици, които вероятно ще опровергаят всички предположения.

Превод: GlasNews.bg