Носите ли сте кецове на Adidas, а пътували ли сте с Boeing?

Марките са навсякъде около нас. Но как, всъщност, изглеждат хората, които дават имената си на тези огромни корпорации?

Оказва се, че Tiffany & Co. е приятно изглеждащ джентълмен, докато куклата Барби е кръстена на истинско момиче. Bright Side представя безликите хора, чиито имена знае целият свят.

Knorr

Тази марка е основана от Карл Хенрих Кнор през 1838 г. Първоначално той доставя цикория на кафе индустрията. След това започва да експериментира със сушене на зеленчуци и подправки, което води до пускането на пазара на първите инстантни супи в континентална Европа през 1873 г.

Harley Davidson

Когато Уилям Харли и приятелят му от детството Артър Дейвидсън започват да работят по модел на малък двигател през 1901 г., те не знаят, че ще се превърнат в основатели на голям производител на мотоциклети.

Прототипът на верижната рамка Harley-Davidson е сглобен в навес в задния двор на семейство Дейвидсън. Компанията се развива бързо и през 1905 г. те започват да продават мотоциклети.

Fred Perry

Този бранд е основан от професионалния тенисист Фред Пери. Всичко започна в края на 40-те години, когато той и Тиби Вегнер - австрийски футболист, създават първата лента за коса. По-късно Пери и Вегнер създават своята версия на тенис риза.

Alexander McQueen

Това е английски моден дизайнер със седалище в Лондон, който преди работи като главен дизайнер на модната линия Louis Vuitton Givenchy. През 2004 г. той стартира собствена линия мъжки дрехи. В ранните си години работи в шивашки магазин, който създава театрални костюми. Александър използва много от идеите, които учи там, в бъдещите си колекции.

Vans

Марката, която произвежда скейт обувки и свързаните с този спорт облекла, е основана като малък магазин от братята Пол и Джеймс Ван Дорен, заедно с Гордън Лий. В деня на откриването компанията е произвела само три стила обувки. Те нямат артикули за продажба в склада си, но пък предлагат на клиентите си промяна.

През 1976 г. е създадено прочутото лого Off The Wall. Този жаргон е използван от скейтбордисти, правещи трикове в празни басейни.

Adidas

Адолф “Ади” Даслер е немски обущар, изобретател и предприемач, който основава една от най-популярните компании за спортно облекло - Adidas. Първоначално Адолф работи с брат си Рудолф, но през 1948 г. те се разделят и започват да работят самостоятелно. Между другото, Рудолф също е обущар и основа компанията за спортни облекла Puma.

Tiffany & Co.

През 1837 г. Чарлз Луис Тифани и неговият приятел от училище отварят първия си магазин, след като заемат пари от родителите си, пише profit.bg. Те продават канцеларски материали и подаръци, но по-късно включат в асортимента си стъклария, порцелан, прибори за хранене, часовници и бижута. През 1853 г. компанията е реорганизирана под името Tiffany and Company.

Boeing

В ранните си години Уилям Боинг не работи в авиацията, а продава дървен материал. По време на изложение в Сиатъл през 1909 г. той за първи път вижда пилотирана летяща машина и се увлича по самолетите. През 1916 г. Boeing започва бизнес с инженера Джордж Конрад Вестервелт и основава Pacific Aero Products Co.

Името на компанията е променено на Boeing Airplane Company на следващата година. В началото самолетите на Boeing транспортират само поща.

Barbie

Много хора знаят, че куклата Барби е кръстена на дъщерята на Рут Хендлър - Барбара. Но много малко знаят как изглежда тя, всъщност. Между другото, куклата има богата биография, която няма нищо общо с живота на Барбара Хендлър.

Lipton

Сър Томас Липтън винаги е имал предприемачески дух. Преди да се включи в търговията с чай, той работи като счетоводител, продавач от врата до врата и асистент в магазин за хранителни стоки. След като получава достатъчно опит, той отваря първия си магазин за провизии, а по-късно създава верига за хранителни стоки.

След това насочва усилията си към чая. Според сър Липтън тайната му за успех е да продава най-добрите стоки на най-ниски цени, да използва силата на рекламата и винаги да е оптимист.