До 2009 г. това място остава скрито за очите на хората. Но в крайна сметка група учени от Британската асоциация на изследователите на пещери успяха да открият входа на пещерата Шондонг (Hang Son Doong), намираща се във Виетнам, скрит зад мъртви дървета, и най-накрая успяха да документират внушителните й размери.

Трябва да се отбележи, че за първи път това невероятно "убежище на гигантите" е открито през 1991 г. от местен жител Хо Хан, но през следващите 18 години местоположението му не може да бъде открито, пише IFLScience. Преди това титлата на най-голямата пещера в света принадлежеше на Deer Cave в Малайзия. Шондонг обаче е пет пъти по-голям от предишния рекордьор.

Изследователите отбелязват, че Шондонг датира от плиоцена или късния миоцен, преди около 2 до 5 милиона години. Дължината на пещерната система достига около 5 километра, а височината на нейните "тавани" достига около 200 метра, което означава, че в нея спокойно би могъл да се побере 40-етажен небостъргач.

пещера Сондонгцял екран
Стълбове, направени от пещерни сталагмити Снимка: David A Knight/Shutterstock

Известно е, че най-голямата пещера в света е "скрита" в парка Phongya Kebang на брега на Виетнам. Този парк включва около 150 варовикови пещери и пещери, много от които все още не са проучени. Любопитно е, че повечето от пещерните системи на парка са свързани помежду си и заедно достигат почти 200 километра.

Проходите Шондонг имат обем от 38,4 милиона кубични метра, дълги са около 9 километра и широки около 198 метра. Любопитното е, че това е достатъчно, за да може Боинг 747 да лети право напред, без да докосва стените на пещерата. Учените отбелязват още, че дори входът на величествената пещера е с внушителни размери – около 50 метра височина.

Бързо течаща река тече в Сондонг, която изглежда е формирала пещерата в продължение на стотици хиляди години. По време на дъждовния сезон реката се наводнява толкова много, че прави огромната пещерна система просто недостъпна.

пещера Шондонгцял екран
Експедициите позволяват на хората да лагеруват в пещера Снимка: Hoang Trung/Shutterstock

Гигантските сталагмити, чиято височина понякога достига рекордните 70 метра, се считат за друга местна атракция, като най-голямата от тях се нарича Ръката на кучето. Също толкова завладяващи са големите дупки, които са отворили нещо, което прилич на „прозорци“ по черните като катран проходи на пещерата. Това позволява на гората да се разпространи в дълбините на пещерата. Смята се, че по-малкият от двата, Пазете се от динозаврите, се е образувал през последните половин милион години. Голямата долина се нарича "Райската градина" и се простира на 163 метра, а дърветата в тази фуния достигат височина от 30 метра.

Между другото, учените са открили, че в тези светлинни фунии кипи живот, тук са открити различни птици, змии и маймуни, които са избрали това кътче. Между другото, много от тях са включени в Червения списък на застрашените видове. Изследователите също така установиха, че долните пасажи на Шондонг са дом на няколко вида, неизвестни досега на науката, като дървесни въшки и птици.

Трябва да се отбележи, че през 2010 г. National Geographic създаде карта на пещерната система, освен това е налична виртуална обиколка и следователно всеки може да се разходи из Шондонг. Изследователите обаче са уверени, че досега са проучени само 30% от най-голямата пещерна система на Земята.

Превод: GlasNews