В съвременния свят пътуваме все по-вече. За да работим, да учим или да започнем нов живот. Честото местене обаче е свързано с мисълта, че приятелството и близките социални връзки са по-лесно заменими. Това обаче напомня на отношението ни към предметите в ежедневието ни. Именно психологията на този процес изследват учени в нова публикация.

"Открихме връзка между начина, по който човек гледа на предметите, и начина, по който възприема взаимоотношенията си", казва един от авторите на изследването, д-р Омри Гилат.

Ако се местите често, развивате нагласа за лесна заменяемост на предмети, мебели, книги, устройства – всички вещи, с които разпологате, дори колата си.“ Но това води и до по-повърхностни взаимоотношения.

"Добре е, че имаме памперси за еднократна употреба, но не и приятелства за еднократна употреба" – предупреждава Гилат. Според него, ако започнем да живеем с идеята, че всичко може да бъде заменено, не сме способни да развием силни и дълбоки връзки.

Авторите смятат, че това е широко явление на нашето съвремие, което ни прави склонни да гледаме на взаимоотношенията с колегите, приятелите и членове на социалните ни кръгове като лесно заменими, информира Обекти.

"Дори и в романтичните отношения, когато попитам моите студенти какво биха направили, когато възникнат трудности, повечето от тях казват, че са готови да приключат връзката, вместо да се опитват да работят върху проблемите или, пази боже, да се обърнат към съветник", казва Гилат, убеден, че подобна нагласа вреди на психичното здраве.

"Изследванията показват, че само по-дълбоките и качествени връзки ни осигуряват подкрепата, от която се нуждаем, като любов, разбиране и уважение. Имаме нужда от тези много близки връзки, за да се чувстваме сигурни и да функционираме нормално.

Ако взаимоотношенията се смятат за лесно заменими, е по-малко вероятно да получите това, от което се нуждаете от социалния си кръг, което влияе отрицателно върху умственото и физическото здраве, включително и върху продължителността на живота".