Новозеландски учени са доказали, че кивито може да успокои, подобри настроението и подобри съня само за 4 дни. И това не е изненадващо, защото плодът съдържа витамини от група В, антиоксиданти и други съединения, които са в състояние да възстановят работата на централната нервна система без успокоителни и седативни лекарства.

Споделяме за ползите от кивито за здравето и спокойствието, като се позоваваме на статията на New York Post, публикувана в British Journal of Nutrition.

Какви са ползите от кивито за психичното здраве: изследване на учени

Въз основа на своите изследвания учените са направили изявление - кивито може да подобри психичното здраве за няколко дни. Това се дължи на факта, че плодът съдържа голяма част от витамин С, който освен че повишава имунитета, е в състояние да подобри настроението и жизнеността.

Учените провели експеримент, в който участвали 155 души. Всеки ден в продължение на осем седмици субектите получавали плацебо под формата на добавка с витамин С или две кивита. След това участниците са били помолени да докладват за качеството на съня, емоционалното състояние и общото благосъстояние. Учените са установили, че тези, които приемат витамин С и тези, които ядат киви, са подобрили качеството на съня и са намалили тревожността. И участниците в експеримента постигнали такива резултати в рамките на 4 дни.

„Страхотно е хората да знаят, че малки промени в диетата им, като добавянето на киви, могат да променят начина, по който се чувстват всеки ден“, казва в изявление съавторът на изследването Тамлин Конър, който преподава психология в университета в Отаго.

Каква е ползата от кивито за общото здраве на организма

  • Помага за отслабване и подмладяване. Кивито се състои от 84% вода, съдържа протеини - 1%, мазнини - 1%, въглехидрати - 10%. Плодът е нискокалоричен, но благодарение на съдържанието на фибри може да засити организма за дълго време. Освен това съдържа никотинова киселина и захариди, които имат положителен ефект върху младостта на кожата и храносмилателните процеси.
  • Повишава имунитета и има положителен ефект върху нервната система. Кивито съдържа много повече витамин С от цитрусовите плодове. Ето защо се препоръчва да го ядете за тези, които искат да подобрят имунитета или да спазват диета. Благодарение на съдържанието на витамини от група В, кивито е в състояние да подобри съня, да облекчи напрежението и стреса. Плодът съдържа фолиева киселина, така че е задължителен за възрастни хора, деца и кърмачки.
  • Укрепва сърдечно-съдовата система и подобрява храносмилането. Кивито съдържа цинк, йод, калий, калций, фосфор и манган. Благодарение на такова богато съдържание на макронутриенти, плодът укрепва сърцето, разрежда кръвта и подобрява метаболизма.

Превод: GlasNews.bg

Яжте този сочен плод, за да премахнете токсините от тялото

Любим плод помага за добро сексуално здраве, намалява и риска от болести

Този плод удължава живота и поддържа здравето

Сокът от обичан плод повишава риска от артрит

Кои плодове имат най-мощно антиканцерогенно действие?

Кафе, черен шоколад и плодове... Те ни правят щастливи