Спешно яжте този сочен плод, за да ускорите загубата на тегло, да подобрите състоянието на кожата и да премахнете токсините от тялото.

Прасковите се наричат ​​научно Prunus persica и идват от северозападен Китай. Трудно е да се надценят ползите от прасковите: те подобряват здравето на кожата, повишават имунитета и подобряват зрението. И това не е всичко – прасковите имат още много ползи за здравето, които ще ви докажат, че това лято са плод номер едно. Stylecraze пише за това.

Освен че са красиви, ароматни и вкусни, прасковите имат впечатляващ набор от хранителни вещества, които поддържат здравето ни, включително витамини, минерали, антиоксиданти и биофлавоноиди.

Прасковите са богати на антиоксиданти

Според бразилско проучване, прасковите са отличен източник на антиоксиданти, те съдържат хлорогенова киселина, мощен антиоксидант, полезен за здравето.

Прасковите са богати и на други антиоксиданти, като лутеин, зеаксантин и бета-криптоксантин, които играят важна роля за здравословното стареене и превенцията на различни заболявания.

Помагат в борбата с наднорменото тегло

Прасковите са чудесен източник на фибри, за които е известно, че насърчават ситостта и загубата на тегло.

Американско проучване показва, че добавянето на плодови диетични фибри към храненето може да бъде важна стъпка в ограничаването на епидемията от затлъстяване. Всъщност консумацията на 30 грама фибри на ден може да ви помогне да отслабнете.

Учените казаха как да се справите с омразното спиране на загубата на тегло

Те помагат в превенцията на рака

Американско проучване предполага, че полифенолите, открити в прасковите, могат да инхибират пролиферацията на ракови клетки на гърдата. Същото се наблюдава и при човешки ракови клетки на дебелото черво.

Прасковите съдържат и друго съединение, наречено кафеена киселина, което според шведско проучване също осигурява защита срещу рак на гърдата и дебелото черво. И друго проучване установява, че прасковените съединения не само контролират растежа на раковите клетки на гърдата, но и вторичния растеж в белите дробове. Двата основни компонента, отговорни за това противораково свойство на прасковите, са хлорогенната и неохлорогенната киселина, които помагат за унищожаването на раковите клетки, без да засягат здравите.

Прасковите са полезни за кожата

Прасковите са богати на витамин А, който подпомага здравата кожа. Витамин С в прасковите също помага за това. Той е страхотен антиоксидант, който намалява бръчките, подобрява текстурата на кожата и я предпазва от слънцето и замърсяването.

Според френско проучване витамин С също лекува фотоувредена кожа и предотвратява стареенето на кожата, причинено от слънцето. Витаминът може също да коригира сериозни структурни промени в кожата, настъпили в резултат на процеса на стареене.

Перфектният плод за вашето сърце

Прасковите съдържат уникална комбинация от биоактивни съединения, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Според проучване замяната на сладки напитки с пресен сок от праскови, богат на полифеноли, може да помогне за намаляване на рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания. Фибрите, витамин С и калий в прасковите също поддържат здравето на сърцето.

Прасковите са богати на полифеноли, основни източници на антиоксиданти и витамин С, които помагат за предотвратяване на оксидативния стрес и подобряват здравето на сърцето.

Прасковите са и един от важните компоненти на широко известната диета DASH, насочена към намаляване на хипертонията.

Любим плод помага за добро сексуално здраве, намалява и риска от болести

Подпомагат храносмилането

Диетичните фибри в прасковите помагат за регулиране и подобряване на храносмилането. Освен че е полезен за храносмилането, този плод действа и като диуретик – помага за прочистване на бъбреците и пикочния мехур.

Прасковите пазят очите ви

Наличието на антиоксидантни фитонутриенти като лутеин и зеаксантин прави плода идеален за здравето на очите. Друго проучване предполага, че тези два фитонутриента предпазват очите от потенциално увреждане, причинено от светлината, попадаща върху ретината. Установено е също, че лутеинът намалява риска от често срещани очни заболявания, свързани с възрастта.

Лутеинът и зеаксантинът играят важна роля в защитата на макулата, като в крайна сметка предотвратяват свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Отворете очи: 5 храни, които ще подобрят зрението ви

Имат детокс ефект

Според доклад, публикуван от Университета на Минесота, прасковите съдържат витамини А, С и Е, както и селен, които действат като антиоксиданти и подпомагат детоксикацията.

Имат подмладяващи свойства

Едно от най-добрите козметични свойства на прасковите е, че те съдържат здравословни флавоноиди, които помагат за забавяне на стареенето. Южнокорейско проучване също сравнява консумацията на витамин С, на който са богати прасковите, с ефектите против стареене.

Превод: GlasNews.bg