Крайбрежието на Червено море в Саудитска Арабия се простира на повече от хиляда мили - от северната граница с Йордания в залива Акаба до Йемен в далечния юг.

Голяма част от тази територия, извън големите градове като Джеда, е незастроено крайбрежие с тюркоазена вода, острови, девствени плажове и коралови рифове.

Сега, като част от плана "Визия 2030" на Саудитска Арабия за диверсифициране на икономиката, намаляване на зависимостта от приходите от петрол и провеждане на социални реформи, по бреговете на Червено море се изграждат редица свръхлуксозни проекти, които финансираните от правителството строителни предприемачи обявяват за връх на екологичното съзнание.

 "Наистина е вълнуващо да видим, че се отваряме към света", споделя Фирас Джунди, регионален мениджър за Близкия изток на PADI, Професионалната асоциация на инструкторите по гмуркане.

Това е градът с най-много приходи от туризъм в света за 2022 г.

"Израснал съм в Саудитска Арабия и започнах да се гмуркам там през 1989 г., а тогава северната част на страната беше достъпна само на четири колела. Когато стигнеш до брега, виждаш, че той е девствен, недокоснат, с прозрачна вода, като огромен басейн, пълен с риби. Това не е било дестинация за гмуркане, така че можете да си представите колко защитени са коралите", обяснява той пред CNN.

Всички нюанси на синьото

Районът на Червено море обхваща 28 000 квадратни километра брегова линия и 90 морски острова на около 300 мили северно от Джеда, а AMAALA, още по на север в природния резерват на принц Мохамед бин Салман, са част от т.нар. гига проекти на Саудитска Арабия. Те ще включват бутикови курорти, предлагащи множество водни спортове и други дейности, включително изкуство, култура и образование, базирани около морето, пустинята, дюните и планините.

И двата курорта ще бъдат обслужвани от предстоящото международно летище на Червено море, което е планирано да бъде отворено за вътрешни полети през 2023 г.

Идеи за разходка: 5 страхотни места край Пловдив за туризъм

"Когато за първи път дойдох тук и отидох на островите, видях около седем нюанса на синьото. Помислих си: "Колко нюанса може да има в морето?", споделя Розана Чопра, изпълнителен директор в Red Sea Global, компанията за развитие на проектите, собственост на контролирания от саудитското правителство Публичен инвестиционен фонд (PIF).

"Дори и сега си мисля: "Какво, за Бога, е това великолепно място и защо толкова дълго време е било в тайна? Островите, морските обитатели и делфините са като някакъв фантастичен свят. Толкова е зашеметяващо, ценно и красиво. Затова не можем да бързаме, трябва да го направим отговорно, по най-добрия възможен начин", допълва тя.

Според Фирас Джунди, потенциалът за туризъм е огромен.

"Вълнуващото е, че те не искат да бързат. Те не искат да бъдат поредната натоварена дестинация като Египет. Не става въпрос само за гмуркане, има толкова много други хубави неща в Саудитска Арабия, която е пълна с исторически обекти и пустини. Имам чувството, че гмуркането е само един от върховете на айсберга, който Саудитска Арабия се опитва да популяризира", смята той.

Хиперлукс

Проектът в Червено море, между градовете Умлуж и Ал-Вадж, предвижда изграждане на 22 от 90-те острова и ще се захранва със 100% възобновяема енергия. Очаква се до 2030 г. да включва 50 хотела, 8000 стаи и 1000 жилищни имота.

Според Розана Чопра "регенеративен" туризъм е модната дума в проектите, насочени към отговорно пътуване, запазване и подобряване на местната общност и околната среда, и предлагане на трансформиращи преживявания за посетителите.

Пясъчните ивици на островите Уммахат ще посрещнат първия от проектите на The Red Sea, който ще бъде открит в края на 2023 г. The St. Regis Red Sea Resort ще бъде център за водни спортове, проектиран от японския архитект Кенго Кума, с настаняване във вили на сушата и над водата.

Nujuma, резерват на Ritz-Carlton на остров Уммахат, ще разполага с център за гмуркане.

Остров Шура ще е на 30 минути път с кола от летището, свързан с мост с дължина 1,2 км и ще изпълнява ролята на централен остров с 11 нискоетажни курорта, проектирани така, че да приличат на корали, изхвърлени на плажа. Ще има голф игрище, яхтено пристанище, много магазини и заведения за хранене. Два вътрешни курорта – Desert Rock и Southern ще се възползват максимално от естествения пейзаж на крайбрежието.

Красивото българско село със 7 жители, създадено преди близо 500 г. СНИМКИ

Шейбара, на 45 минути с лодка от континента, се рекламира от разработчиците като свръхлуксозен курорт с поредица от капсули над водата, които според архитектурната фирма Killa Design отразяват мехурчетата на водолаз.

Развитието на AMAALA ще започне с Triple Bay, уелнес център и център за водни спортове и други дейности.

Пристанище за яхти ще обслужва международния яхтинг, а Институтът за морски живот ще бъде едновременно научноизследователски център и туристическа дестинация с 10 зони, вариращи от преживявания с добавена реалност до подводни алеи, подводници и нощно гмуркане, пише Профит.бг.

Хората ще бъдат изумени

Очаква се Triple Bay да отвори врати през 2024 г., като предстои изграждането на още един остров в морето и крайбрежна зона.

Когато бъде завършен, AMAALA ще предлага повече от 3000 хотелски стаи в 25 хотела и около 900 вили и апартаменти, като всички те ще се захранват от 100% възобновяема енергия и ще работят с нулев въглероден отпечатък, твърдят разработчиците.

Както за The Red Sea, така и за AMAALA, хидроплани, лодки и електрически превозни средства ще превозват гостите от новото летище до техния курорт, като багажът им ще бъде проверяван до местоназначението им.

"Нашата задача е да го отворим интелигентно", казва Чопра.

"Не става въпрос само за това да се научите да плавате или да карате кайт, а за уважение към морето. Майката природа е по-голяма от всички нас и колкото повече я уважавате, толкова повече се наслаждавате на детската площадка, която е водата.

Искаме да си тръгнете от нас с усещането, че не само сте допринесли за възстановяването на кораловите рифове и планетата ни, но и сте се възстановили като човек, а това е много трудно да се приложи в друга дестинация.

Възможността да се изследва този район под въздействието на природните сили ще бъде наистина завладяващо преживяване за хората."

Като се има предвид състоянието на човешките права в Саудитска Арабия, ще дойдат ли изобщо туристите, пита CNN.

"Абсолютно вярвам, че ще дойдат", казва Джунди, който е роден в Сирия, но живее в ОАЕ. "Пътувам до Саудитска Арабия три пъти годишно и ще започнете да усещате разнообразието, което се случва с тази нова визия."

Чопра добавя: "Подобно на много държави, които са имали тревожни и объркващи периоди, всички ние трябва да живеем в свят, в който хората могат да се развиват и да покажат различен облик пред света. Туристите ще бъдат изумени, когато дойдат. Гостоприемството на саудитците ще ги смае."