Топ 8 на здравословните ползи от черешите

  1. Антиоксидантна защита

Черешите съдържат мощни антиоксиданти като антоцианини и цианидин. Според едно проучване, изолирани от тях, тези вещества показват по-висока антиоксидантна активност дори от витамин Е и сравнима с тази на повечето продукти, достъпни в търговската мрежа.

  1. Вещества, защитаващи от рак

Сладките череши съдържат баластни вещества, витамин С, каротеноиди и антоцианини – вещества, от които всяко може да изиграе роля в превенцията на рака.

Според Националната фондация на черешовите производители и индустрии в САЩ (National Cherry Growers & Industries Foundation) свойствата на цианидина да спират растежа вероятно са резултат, поне отчасти, от значителния инхибиторен ефект, който имат тези съставки в черешите върху рецепторите на епидермалния фактор на растежа.

  1. Намаляване на възпалението и на риска от подагра

Похапването на след една нощ гладуване води до 15% понижаване на пикочната киселина и до по-ниски нива на азотен оксид и С-реактивен протеин (които се свързват с възпалителни болести като подаграта). Всекидневното консумиране на сок от череши или вишни в продължение на четири седмици може да намали значително нивото на пикочната ни киселина.

  1. Поддържане на здрав сън (мелатонин)

Черешите съдържат естествен мелатонин – мощен антиоксидант и ловец на свободни радикали, който спомага за „охлаждането” на прекомерното възпаление и свързания с него оксидативен стрес. Освен това, мелатонинът има жизненоважна роля за съня и регенерацията на тялото.

  1. Облекчаване на болката при артрит

Черешите съдържат много вещества с антивъзпалително действие, които, според проучванията, могат да облекчат болките при придружен от възпаление остеоартрит.

  1. Намаляване на мазнините в коремната област

При експеримент с плъхове, онези, на които били давани череши на прах към богата на мазнини диета качили по-малко тегло и натрупали по-малко телесна мазнина от плъховете, на които не били давани вишни. При тях, също така, се наблюдавали по-ниски нива на възпаление и триглицериди, което говори за потенциална роля на вишните в сърдечното здраве.

  1. Намаляване на болката в мускулите след тренировка

Лекоатлети, които пили сок от череши и вишни, точно преди бягане на дълго разстояние изпитали по-малко болка от онези, които не пили. Смята се, че антиоксидантните и антивъзпалителни свойства на вишните може да имат защитен ефект от намаляването на увреждането и болката в мускулите по време на тежки упражнения.

  1. Намаляване на риска от удар

Консумирането на вишни може да активира PPAR (рецепторите, активируеми от пероксизомни пролифератори) в тъканите на тялото и така да спомогне за регулирането на гените участващи в метаболизма на мазнините и глюкозата.