Докато снегът в българските градове е рядкост, в Скандинавия е истинска снежна приказка. А хотелът, изграден от лед в Швеция, се готви да отвори врати за новия сезон.

Обектът е преизграждан всяка година на едно и също място от 1989 година в село Юкарджави, което се намира на 125 мили от Арктичния кръг.

В конструкцията тази година взели участие цели 24 артисти, от целия свят.  Те изградили от лед 12 уникални апартамента, както и още един луксозен. Той е отворен целогодишен.

Леден купол, скултури вдъхновени от видеоигри, вълшебни гъби и др. са сред произведенията, изградени от артистите.

Проектирана е и специална зала за специални събития, в която има стилизирано цвете в своя център.

Работният процес започнал още през пролетта, когато ледените късове са добити от река Торн. После ценната суровина е съхранявана в специални складове в Юкарджави. После стартирала същинската работа. Авторите използвали 500 тона лед, както и друг материл – смес от лед и сняг. Неговият обем бил същият, колкото 10 размера с олимпийски размери.

Температурите вътре в хотела се движат около -5 градуса, за да се съхрани състоянието на стените и скулптурите, пише “Дейли Мейл”.

Създателите на тазгодишната версия на сградата са избрали и нестандартни решения. Те изградили лед купол, под който имало друго иглу.

В друга част, наречена “Градината” има огромна флорална композиция.

Друга част на обекта е вдъхновена от архитектурния стил Баухаус. Там гостите на хотела могат да се “прехвърлят” в 20-те и 30 .-те години на XX в., за да се насладят на преплинатено на различни геометрични форми.

В друг апартамент на хотела авторите отново си играят с носталгията на посетителите. Те са изградили мястото, вдъхновявайки се от видео игрите и маратоните, които правят геймърите.

 В някои от авторските решения оживяват някои от легендите на Севера. Например келтската летенда за Селки, която е полужена и полутюлен. "По време на престоя си гостите може да открият скрити тайни и послания, да бъдат придружение от музика и история", споделят дизейнерите.

В изграждането на хотела участвали общо 70 души, а леденото царство било построено за едва 6 седмици.

Неговите създатели ще посрещат гости едва следващата година.

Превод: GlasNews.bg