Екипи от Автомобилната асоциация на Британия (AA) и Tesco Bank решиха да тестват как смяната на часовниците през есента увеличава шансовете ни да попаднем в пътен инцидент. 

За резултатите от изследванията на двете компании пише The Daily Mail.

AA изчислява, че пътните инциденти се увеличават с 11% през двете седмици след смяната на часовника. Също така по време на час пик тази цифра се увеличава с още 6%, което означава, че водачите трябва да бъдат предупредени да бъдат бдителни в първата неделя след преминаване към зимно часово време.

Tesco Bank Motor Insurance също потвърждава тези данни. По техни оценки броят на плащанията за щети от пътни инциденти се увеличава със 17% именно със смяната на часовниците. Особен скок в тези плащания се наблюдава в края на октомври и началото на ноември, тоест една и половина до две седмици след прехода към зимното часово време.

Медията пише, че АА е анкетирала група шофьори относно поведението им през първите седмици след смяната на часовниците. Почти три четвърти от шофьорите се оплакват от слънчеви отблясъци през есента. Около 40% от шофьорите съобщават, че тъмните сутрини и вечери са най-лошото време за шофиране през есента, особено след преминаването към зимно часово време.

Мениджърът за помощ при аварии на АА, Тим Ранкин, добавя, че тяхната статистика "ясно показва, че когато часовниците се върнат назад, виждаме увеличение на броя на инцидентите."

„Много от тях биха могли да бъдат избегнати, ако се направят малки промени в навиците на водачите. Отблясъците от ниско разположеното слънце могат да затруднят шофирането, но е възможно да се контролира този процес. Насърчаваме водачите да осветяват по-често пътя, така че всички участници в движението да могат да се виждат“, казва Ранкин.

Според него именно есента, особено след смяната на часовника, е най-голямото изпитание за шофьорите, затова препоръчва на всички шофьори да спазват правилата за движение, да проверяват техническата изправност на автомобилите си и да следят другите участници в движението.

Говорителят на Tesco Bank Дейв Томпсън също съветва шофьорите да оставят разстояние между колите, редовно да поддържат предните стъкла и прозорците чисти и да следят внимателно пешеходците и велосипедистите. Ако водачът има проблеми с фоточувствителността, специалистът моли да не се страхувате да отидете на офталмолог и да проверите зрението си.

„Преместването на стрелките на часовника потапя вечерите в мрак и нашите данни показват, че тази промяна води до увеличаване на броя на исковете за произшествия. Затова ви молим да внимавате допълнително, за да намалите вероятността от сблъсъци. Съветваме водачите да дадат повече пространство за другите автомобили, увеличете времето на пътуването им и се уверете, че другите участници в движението ви виждат. И разбира се, трябва да проверите техническото състояние на вашия автомобил преди началото на зимния период“, заявява Томпсън.

Припомняме, че тази нощ - събота 26 срещу неделя 27 октомври 2024 г., ще спечелим един час сън и ще върнем часовниците си с един час назад.