Ако сте свикнали да започвате деня си с чаша ароматно кафе, то трябва да знаете, че то не е особено полезно за вашето здраве. Откажете се от навика и потърсете алтернативни начини да увеличите енергията си без кофеин.

За някои хора започването на деня с чаша силно кафе или чай за енергия е ритуал. Но пиенето на кофеинови напитки всеки ден може да не е толкова добра идея. Проучване от 2012 г., публикувано в Asian Journal of Sports Medicine, установява, че участниците са имали повишаване на бдителността и тревожността, както и намаляване на времето за реакция след консумация на кофеин сутрин. Добрата новина е, че има по-здравословни начини да получите енергия без кофеин. За това пише HealthShots.

Пиенето на кафе първото нещо сутрин не е добра идея, казва Дипика Васудеван, базиран в Бангалор спортен диетолог. Милиони хора стават сутрин и първото нещо, което правят, е да си приготвят чаша черно ароматно кафе и много от нас смятат, че чаша кафе ще даде страхотен тласък на енергия и ситост, но това не е здравословно.

Защо трябва да ограничите кофеиновите напитки?

Те могат да предизвикат безпокойство. Кофеинът е обичан от мнозина именно защото повишава концентрацията. Докато блокира действието на аденозина, химикалът в мозъка, който причинява умора, той също така предизвиква освобождаването на адреналин, хормон, свързан с повишена енергия. Тези ефекти могат да станат по-изразени и да предизвикат безпокойство, ако консумирате кофеин редовно и в големи количества.

Влияят на хормона на стреса. Твърде много кафе може да доведе до повишаване на кортизола, който е хормон на стреса. Ето защо стратегиите за хормонален баланс без кофеин са най-добри за повишаване на енергията, казва Васудеван.

Безсъние. Твърде много кофеин може да ви попречи да заспите, особено ако го пиете вечер или дори няколко часа преди лягане. Колкото повече кофеин приемате, толкова повече време отнема да заспите.

Освен това твърде много кофеин може да доведе до вид пристрастяване, а пристрастяването към нещо нездравословно е лошо за тялото ни.

Как да увеличим енергията без кофеин?

Много хора се оплакват от ужасна умора, която ги кара веднага да тичат за кафе сутрин. Но има начини да не заспите в движение през деня. Ето няколко варианта.

Здравословна закуска

Започнете деня си със закуска от плодове и ядки, защото първото хранене е много важно. Изберете закуска, която се състои от смес от въглехидрати, протеини и фибри. Тази комбинация помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, предотвратявайки енергийни сривове, казва експертът. Да, можете да ядете пълнозърнест тост с яйце, авокадо и домат.

Снимка: tonodiaz/Freepik

Достатъчно вода

Е, обикновената вода е страхотна, но защо не я направите още по-добра за вашето тяло? Добавете щипка морска сол към бутилка вода (около 1/8 чаена лъжичка за всеки литър вода). Този трик осигурява необходимите електролити, които ще ви помогнат да се отървете от умората и да се чувствате свежи.

Сутрешна разходка

Освежете се с 15-минутна разходка под сутрешното слънце. Оставете слънчевите очила, тъй като слънчевата светлина, попадаща в очите ви, ускорява вътрешния часовник на тялото ви и производството на енергия. Освен това нежното утринно слънце няма да ви навреди.

Снимка: Pixabay

Редовни физически упражнения

Физическите упражнения са чудесен начин да повишите енергийните си нива. Така че, опитайте се да правите поне 30 минути упражнения с умерена интензивност през повечето дни от седмицата, вместо да чакате уикенда.

Управление на стреса

Стресът може да повлияе на енергийните ви нива, така че намерете здравословни начини да се справите с него. Можете да спортувате, йога, медитация или да прекарвате време сред природата.

Ако все още не можете да си представите живота си без кафе и не планирате да промените този навик, закусете поне половин час след кафето, за да поддържате нивата на кръвната захар.

Снимка: Getty Images

Превод: GlasNews.bg