На 14 февруари се отбелязва един от най-популярните празници в света – Свети Валентин, който масово се смята за ден на влюбените. За него има много интересни и много неизвестни факти. Предлагаме ви някои от тях.

Произход на празника

Смята се, че Денят на влюбените се пада на 14 февруари, защото това е денят на екзекуцията на полеви лекар и свещеник на име Валентин, който тайно се жени зад гърба на римския император Клавдий II. Той забранил брака, защото вярвал, че неженените войници се бият много по-добре.

Валентин обаче съжалил влюбените и под прикритието на мрака ги оженил.

Кога започва да се празнува Свети Валентин?

Първият Свети Валентин е отбелязан през 496 г. Преди това римският фестивал Луперкалия се провеждал на 15 февруари. Това е празник на плодородието в чест на богинята на „трескавата“ любов Юнона Фебруата и бог Фавн (Луперк е едно от неговите прозвища), покровител на стадата. На този ден момчетата избирали от кутия име на момиче и така търсели партньор за празника. Понякога всичко се превръщало в сериозна връзка и дори брак.

ден на влюбените, празник, ден на влюбените 2024Цял екран
Днес е Свети Валентин – един от най-обичаните празници Снимка: Getty Images

Картичките за Свети Валентин като начин да разкажете за тайни

Първата картичка за Свети Валентин е изпратена през 1477 г. Митът разказва, че Шарл, френският херцог на Орлеан, изпратил първата картичка за Свети Валентин на съпругата си, която по това време била затворена в Лондонската кула. Макар че той наистина бил плодовит романтичен поет, написал повече от 500 стихотворения през живота си, много от които били посветени на този празник, предполагаемият стих не бил бележка, предназначена за конкретен човек, а по-скоро коментар на придворната традиция.

Докато мъжете от двете страни на семейството се съмнявали в брака, майката на Марджъри се намесила. „В петък е Свети Валентин и всяка птица избира партньор. И ако искате да дойдете в четвъртък вечерта, вярвам на Бог, че ще говорите със съпруга ми и ще се моля да успеем“, казва тя.

ден на влюбените, празник, ден на влюбените 2024Цял екран
Валентинка - начин да изразите чувствата си на хартия Снимка: freepik
Какво да подаря за Свети Валентин?

Бонбоните са най-разпространеният подарък за Свети Валентин, следван от картичките и цветята. 10% от хората купуват бижута, 1% подаряват домашни любимци.

По света почти три четвърти от мъжете купуват цветя за Свети Валентин, а жените купуват повечето от подаръците за себе си.

В Япония на Свети Валентин жените подаряват шоколадови бонбони на своите гаджета, приятели мъже и колеги. Мъжете отговарят със същото на 14 март. Този пролетен ден е известен още като Бял ден, тъй като съпрузите и гаджетата подаряват на любимите си бял шоколад, бельо и бижута.

В Норвегия жените получават стихове със загадъчни улики, които трябва да дешифрират, за да разкрият самоличността на своя ухажор. В Италия лешниците, покрити с шоколад, се увиват в романтични цитати, преведени на няколко езика. В Южна Африка жените избягват мистериозността и предпочитат да закачат имената на любовниците си директно на ръкавите на ризите си.

Около 3% от собствениците на домашни любимци правят подаръци на своите любимци на 14 февруари.

ден на влюбените, празник, ден на влюбените 2024Цял екран
Бонбоните са един от най-популярните подаръци за Свети Валентин. Снимка: Getty Images

Червените рози са символ на любовта докрай

Най-популярните цветя на този ден са червените рози, свързани с богинята на любовта Афродита. Смятало се, че сълзите на Афродита и кръвта на нейната любов Адонис напояват земята, върху която растат червени рози. Сега те символизират любовта до смърт.

ден на влюбените, празник, ден на влюбените 2024Цял екран
Червените рози са най-добрият избор в този ден Снимка: KamranAydinov/Freepik

Бум на годежите

Зашеметяващите 6 милиона души се сгодяват на този ден всяка година, установи Focus. Това е вторият най-популярен ден след Коледа за хората да застанат на едно коляно. Денят на Свети Валентин завършва време от годината, което понякога се нарича „сезон на годежите“.

ден на влюбените, празник, ден на влюбените 2024Цял екран
На 14 февруари има бум на годежи Снимка: lookstudio/Freepik