Учените скърбят за загубата на най-голямата змия в света, наречена Ана Джулия, след като разбраха, че е била „застреляна от ловци“. Това станало в неделя някъде в тропическите гори на Амазонка, Бразилия.

Екип от 15 международни биолози откри северната зелена анаконда през февруари и обяви, че това е нов вид. Това станало въз основа на 5,5 процента разлика в нейното ДНК в сравнение с другите анаконди.

Дългото 26 фута (7,96 метра - б. п. )безжизнено тяло на Ана Джулия било намерено край река Формозо, намираща се в селския район Бонито, щата Мато Гросо, Южна Бразилия.

Холандски изследовател, който помогнал за откриването на змията, разкрива, че е „тъжен и ядосан“, след като чул новината, наричайки убийците на анакондата „болни“.

Биологът професор Фрийк Вонк сподели новината в Instagram, публикувайки:

„С много болка в сърцето си искам да ви уведомя, че могъщата голяма анаконда, с която плувах, беше открита мъртва в реката.

Чувал съм от различни източници, че е била застреляна, въпреки че все още няма официално потвърждение за причината за смъртта. Толкова съм тъжен и толкова ядосан едновременно. Колко болен трябва да си, за да причиниш това на толкова красиво и уникално животно? Доколкото знаем, тя беше здрава и все още в разцвета на живота си, така че можеше да създаде много потомство през следващите години.

Тъй като няма много от тези колосални гигантски змии, които плуват наоколо, ударът върху биоразнообразието е огромен. Тя беше най-голямата змия, която някога съм виждал със собствените си очи.“

Вонк също нарече откриването на северната зелена анаконда „връхна точка“ в научната си кариера.

Биологът засне невероятни кадри, на които плува с Ана Джулия миналия месец, показвайки, че змията е дебела колкото автомобилна гума - тежеше 440 паунда.

Според режисьора на филми за дивата природа Кристиан Димитрис мъртвата змия е същата като тази, заснета да плува с Вонк.

Той каза: „Сравних белезите по лицето й, които са като пръстови отпечатъци.

„Това трябва да е най-известната анаконда в света, напълно емблематична за региона.

„Изображенията на змията вече са обиколили света.“

Това беше потвърдено и от специалист по анаконди и изследовател от университета в Сао Пауло, Джулиана Тера, която нарече Ана Джулия „символ за района на Б“.

Според режисьора на филми за дивата природа Кристиан Димитрис мъртвата змия е същата като тази, заснета да плува с Вонк.

„Сравних белезите по лицето й, които са като пръстови отпечатъци“, каза Димитрис.

Това беше потвърдено и от специалист по анаконди и изследовател от университета в Сао Пауло, Джулиана Тера, която нарече Ана Джулия „символ на района Бонито“.

Преди откритието само един вид зелена анаконда - наричана още гигантска анаконда - е била призната в Амазонка.

"Заедно с 14 други учени от девет страни открихме, че най-големият вид змия в света е зелената анаконда“, каза професор Вонк през февруари.

Зелените анаконди, открити в северната част на техния ареал в Южна Америка – включително Венецуела, Суринам и Френска Гвиана – изглежда принадлежат към напълно различен вид, пише "Дейли Мейл".

„Въпреки че на пръв поглед изглеждат почти идентични, генетичната разлика между двамата е 5,5 процента и това е огромно. За да поставим това в перспектива, хората и шимпанзетата са генетично различни един от друг само с около два процента“, допълва Вонк.

Изследователите дадоха на новия вид латинското име Eunectes akayima, което означава Северна зелена анаконда.

По това време екипът също изрази загриженост относно рисковете, пред които е изправена змията на фона на изменението на климата и продължаващото обезлесяване на Амазонка.

Превод: GlasNews.bg