В астрологията има 10 значими управляващи планети, включително светила – Слънцето и Луната, както и Меркурий, Венера, Земя, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Всяка планета управлява зодиакален знак (някои управляват два) и има астрологично значение и влияние.

Вътрешните планети са Слънцето, Луната, Меркурий, Венера и Марс. Те се считат за лични планети, защото сменят знаците често, оказвайки по-силно влияние върху вашата личност и ежедневен живот. Външните планети са Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. Те се считат за планети за поколенията, тъй като се движат по-бавно и оказват влияние върху поколенията и обществото като цяло.

Когато една планета е в зодиакален знак, това означава, че областта на живота, която този знак представлява, въплъщава енергията на тази конкретна планета.

Марс: управляващата планета на Овен
Марс е планетарен управител на Овен. Овенът е подобен на гръцкия бог на войната Арес, а Марс е името на неговия римски аналог. Марс е отговорен за вашите инстинктивни реакции, така че след като опознаете знака си на Марс, можете по-добре да разберете вашето ниво на стремеж и действие. Енергията на Марс е огнена и силна и има тенденция да разпалва много дискусии и дебати. Енергията на Марс е отговорна за характера на Овена, който е известен като упорит и неотстъпчив по време на битка.

Венера: Управляващата планета на Телец и Везни
Венера управлява зодиите Телец и Везни. Венера е римското име на гръцката богиня Афродита. Вашият знак на Венера ви дава представа за вашите желания и ценности, както и за способността ви да давате и получавате любов и обич. Влиянието на Венера върху Телеца го прави чувствен и женствен знак, въпреки че е символизиран от бика. Венера също се свързва с прераждането и изпълнението, което обяснява важността на докосването и чувствеността в Телеца. Венера представлява любовта и хармонията, наблюдавани в нуждата на Везни от баланс, партньорство и справедливост.

Меркурий: Управляващата планета на Близнаци и Дева
Меркурий управлява Близнаци и Дева. Меркурий е римското име на гръцкия бог Хермес, пратеникът на боговете. Това се доказва от общителната личност на Близнаци и техният интелект. Винаги се е знаело, че Меркурий е в два различни свята, тъй като може да бъде в подземния свят и във физическия свят, което се вижда в дуалността на знака Близнаци. Влиянието на Меркурий също влияе върху склонността на Девата да гравитира към логиката и прагматизма. Вашият знак Меркурий е свързан с вашия стил на общуване и как работи умът ви, пише Tialoto. Той влияе върху начина, по който можете да изразявате себе си и казва много за това как общувате и какви неща ви интересуват.

Луна: Управляващата планета на Рака
Луната контролира океаните и вълните и управлява зодиакалния знак Рак. Това е идеално за водния знак Рак, символизиран от водното животно рак. Луната се свързва с женствеността и е в тясна връзка с емоциите. Раците са едни от най-емоционалните и емпатични знаци в зодиака, заедно с водния знак Риби. Те могат да усетят емоциите на другите хора и да реагират по допълнителен начин, който съответства на ефекта на Луната върху океана. Вашият лунен знак зависи изцяло от вашите емоции и влияе върху начина, по който се чувствате и как обработвате преживяванията си в живота. Освен това влияе върху начина, по който реагирате и регулирате своите импулси и емоции.

Слънце: Управляващата планета на Лъва
Лъвът обича да бъде център на вниманието и каква по-добра планета да го управлява от центъра на нашата слънчева система – Слънцето. Ярък и в центъра, слънчевият знак също е заглавието на едно от най-важните места във вашата рождена карта. Вашият слънчев знак е изцяло свързан с вашата личност до сърцевината и е този, за който говорим най-често, когато говорим за вашия хороскоп и зодиакален знак. Следователно наличието на Слънце като управител на Лъв съвпада перфектно с нуждата му да бъде в центъра на вниманието. Лъвовете са не само огнени, но и винаги са в центъра на купона, точно като Слънцето.

Плутон: управляващата планета на Скорпион
Плутон управлява Скорпион, знак, известен с това, че е страстен, яростен и емоционален. Плутон е нашата малка планета джудже и също е римското име на гръцкия бог Хадес. В астрологията Плутон символизира трансформация и прераждане. Прекарвайки 12-15 години във всеки знак, Плутон е една от планетите на поколенията, чието влияние допринася за трансформация и еволюция в обществото. Вашият знак на Плутон представлява вашето израстване в живота и как или къде ще го преживеете. В зависимост от вашия знак на Плутон, това ще покаже как или откъде идва вашата трансформация.

Юпитер: управляващата планета на Стрелец
Юпитер е римското име за гръцкия бог Зевс и двамата са служили като владетели на своите пантеони, както и като богове на небето. Юпитер е известен като най-големият бенефик в астрологията и се свързва с късмет, богатство и успех. Вашият знак на Юпитер е за вашето чувство за цел и мъдрост и какво можем да научим от другите и как ще постигнем сила. Стрелците, управлявани от Юпитер, са оптимисти и целеустремени, както и много екстровертни. Това съвпада много добре с енергията на Юпитер. Юпитер е имал много битки по пътя си, за да остане начело на пантеона. Той е бил целенасочен, което е много важна част от личността на Стрелеца.

Сатурн: Управляващата планета на Козирог
Сатурн е римското име за гръцкия титан Кронос и двамата са служили като бог на времето, когато титаните са управлявали света. Сатурн  бил неестествено упорит през целия си живот. Това се отразява добре и на склонността на Козирога да бъде много упорит, което съответства на неговия символ – козата. Козирозите са сериозни и семейно ориентирани. Те също така са склонни да очакват най-лошото, което съвпада със Сатурн, който е известен като зловредна планета в астрологията и се свързва с отговорности, амбиции и задължения. Знакът, в който Сатурн попада във вашата натална карта представлява ограничения, които сте си поставили, задължения, които имате в живота, както и вашия авторитет. Той контролира начина, по който се изправяте пред страховете си и също как определяте границите си.

Уран: управляващата планета на Водолей
Уран е известен като планетата на пробивите в астрологията. Това съвпада доста добре с Водолея, защото Водолеите са склонни да се насочват към чужди или свръхестествени интереси. Те са дълбоки мислители и имат прогресивно мислене. Бързо приемат всеки човек. Знакът в, който се намира Уран във вашата астрологична карта, показва как изразявате собствената си индивидуалност и връзката си с технологиите, бунта и иновациите.

Нептун: управляващата планета на Риби
Нептун е римското име за гръцкия бог Посейдон и двамата служат като богове на моретата в своя пантеон. Това пасва толкова добре на Риби и не е само защото е воден знак. Нептун е планетата на вдъхновението и мечтите, което се съчетава много добре с емоционалните връзки и мечтателния възглед за живота на хората от зодия Риби. Известно е, че Нептун е доста емоционален в митологията, което също съответства на Риби. Вашият знак Нептун е свързан с вашите вдъхновения, мечти, духовно просветление, самосъзнание и креативност.