Гроздето е любим плод на много хора: лека закуска за деца, основна съставка за напитки за възрастни, перлата на обилните пилешки салати и платата със сирена. А наличието на огромен брой сортове грозде и продукти, базирани на него, носи впечатляващи ползи за здравето, тъй като този плод е богат на антиоксиданти и хранителни вещества, които поддържат имунитета, здравето на мозъка, здравето на очите и много други. Сега можете да се наслаждавате още повече на гроздето, знаейки колко е полезниза вас. 

Освен апетитния вкус, може би един от най-привлекателните аспекти на този плод са многобройните му ползи за здравето.

Съдържа антиоксиданти

Ако искате да спестите от отпуск по болест тази година, гроздето определено трябва да бъде в количката ви за хранителни стоки. То е богато на витамин С и растителни съединения, включително ресвератрол, кверцетин и антоцианини. Всички тези микроелементи служат като антиоксиданти, намаляват възпалението и защитават тялото от свободните радикали. Един преглед от 2016 г. е установил, че гроздето е ефективно за предотвратяване на рак поради уникалния си хранителен профил, Real Simple пише за това.

Снимка: Freepik

Подпомага зрението

Гроздето също съдържа фитонутриентите лутеин и зеаксантин, растителни пигменти от семейството на каротеноидите, които са добре известни с подобряването на здравето на очите. Лутеинът и зеаксантинът са особено ефективни за зрението, защото те са единствените два каротеноида, които всъщност се натрупват в ретината. Това им позволява да се борят със свързаните с възрастта очни заболявания, включително макулна дегенерация и катаракта.

Предпазва сърцето

Що се отнася до здравето на сърцето, гроздето също е чудесен източник на витамин К, калий и, разбира се, фитохимикали. „Гроздето е богато на витамин К, който играе важна роля в съсирването на кръвта“, обяснява Ейми Дейвис, доктор по медицина, диетолог. 

Междувременно "ресвератролът може да подобри нивата на холестерола и да помогне за понижаване на кръвното налягане", добавя Дейвис. Изследванията показват също, че екстрактът от гроздови семена е особено ефективен при лечение на високо кръвно налягане. Контролът на холестерола и кръвното налягане е от първостепенно значение за предотвратяване на по-опасните последици от сърдечно-съдовите заболявания.

Снимка: Freepik

Поддържа здравето на костите

Когато става въпрос за растеж и поддържане на здрави кости, има много повече витамини и минерали, отколкото просто калций, който привлича цялото внимание. И повечето от тях се намират в гроздето. Всъщност ще намерите витамин К, витамин С, мед, калий и магнезий в този плод - именно те работят заедно за поддържане на здрави кости и зъби.

Естествен източник на мелатонин

Ако имате някакви проблеми със съня, гроздето е чудесен естествен източник на мелатонин, основният хормон, участващ в регулирането на вашия цикъл сън-събуждане. Това означава, че е полезен за подпомагане на способността ви да заспите.

Здравословен метаболизъм

Гроздето също помага за регулиране на кръвната захар и поддържат здравословен метаболизъм. Преглед на проучвания върху животни и хора установява, че ресвератролът намалява инсулиновата резистентност и подобрява гликемичния контрол (способността на тялото да управлява ефективно нивата на кръвната захар). Дългосрочно проучване, включващо повече от три милиона участници, установява, че консумацията на плодове, особено грозде, е свързана с по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

Здравето на мозъка

Нашите мозъци също могат да се възползват от ежедневната консумация на грозде, главно поради съдържанието на ресвератрол, вода и витамин B6. Ресвератролът е свързан с неврозащитни механизми, които помагат за предотвратяване на невродегенеративни заболявания, включително болестта на Алцхаймер. Гроздето също е 80% вода, жизненоважен елемент за здравето на мозъка, който помага на клетките да взаимодействат, да премахват токсините и отпадъците от мозъка и да доставят хранителни вещества на този най-важен орган.

Снимка: Freepik

Витамини от група В

Гроздето е богато на витамини от група В, като предлага значителни количества витамин В6, тиамин и рибофлавин. Въпреки че вече знаем, че B6 поддържа мозъчната функция, той също играе критична роля за цялостното здраве на нервната и имунната система. Междувременно тиаминът (B1) играе централна роля в метаболизма на макронутриентите, докато рибофлавинът (B2) допринася за производството на червени кръвни клетки, имунната функция и цялостния растеж и развитие.

Здрава и блестяща кожа

Гроздето подобрява и поддържа здравето на вашата кожа. Ресвератролът не само помага за намаляване на възпалението на кожата, но също така предпазва от бръчки, UV лъчи и меланом. Това фантастично растително съединение дори помага за стимулиране на производството на колаген, което допълнително забавя признаците на стареене.

Превод: GlasNews.bg

Снимка: Getty Images