Юли няма никаква милост към българите в по-голямата част от страната. Термометрите се надпреварват кой да скочи до 40 градуса в последните дни, като тенденциозно Пловдив, Сандански и Русе обират челните позиции.

Разбира се в градове като Пазарджик, Стара Загора и Плевен ситуацията не е по-розова.

Затова пък има кътчета у нас, където всеки, който мрази жегите, може да се скрие, било то и за уикенда.

Смолянските езера са отлична опция за това "бягство".

Там не само ще се разхладите, но ще се насладите и красотата на Родопите отблизо. Градусите са близо 10 под тези на максималните в страната.

Езерата са разположени по цялата долина на река Черна. Преди години техният брой е бил над двадесет, а сега са останали само седем, другите са се превърнали в блата. Пролетно и есенно време на мястото на някои от блатата отново се появяват малки езера. Някои от тях са превърнати в рибарници.

Първото езеро се намира в края на Смолян, вляво от пътя за Пампорово. Нарича се Керянов гьол или Платеното езеро. В единия си край е преградено изкуствено и по този начин е превърнато в едно от най-големите по размери езера.  50 метра по-нагоре по пътя се намира Милушевият гьол – друго малко езерце. Следва Силажа– езеро, което в долния си край има малък остров, обрасъл с тръстика.

Ако обичате къмпингуването, както и риболова, то тук има идеални места за тази цел. Следват Османовия гьол, заобиколен от няколко малки по размер езера, които често пресъхват. По пътя за хижа Смолянски езера се достига до най-голямото от езерата – „Лагера“, където също има чудесни местенца за лагеруване.



ез. Лагера

Последните три езера може би са най- красивите. Включени са в „Екопътека Трите смолянски езера”. Разположени са под високите Орфееви скали.

Пътят води до лифта, който се движи от Смолянски езера до връх Снежанка.  Малко преди това от лявата страна ще ви се падне първото от трите езера , включени в екопътеката, наречено Тревистото езеро. Тук може да забележите многото паркирани коли, а на поляната ще видите още храм “Св. Дух“.






Тревистото езеро

Продължавайки разходката нагоре по пътеката пред вас се появява Бистрото езеро. Името само говори за себе си, но сега можете да видите и не толкова кристални води като преди години.


Бистрото езеро

Мътното езеро е последното от езерата и до него е същинският преход, който също е лек и приятен. Отнема около 30 минути в посока.

Задължително вниманието ви ще бъде привлечено от табели, сочещи към “Тронът на Евридика” и “Лирата на Орфей”. Това са дървета, чиито стебла и клони така са се преплели, че в първия случай образуват нещо като трон, а при второто ясно може да различите музикалният инструмент лира. Или поне, ако вложите малко въображение.

Екопътеката продължава и до лифт Смолянските езера – връх Снежанка, но трябва предварително да проверите дали лифтът работи.