Почивните дни за светлия християнски празник Великден позволяват да се видим с най-близките си хора, до си отпочинем, но и да открием нови места, на които ни очакват култура и най-разнообразни забележителности. Ако търсите красиво градче, в което да се насладите на образци от епохата на Възраждането, потопени в прегръдката на планината, то Трявна е едно от местата, които не трябва да пропускате да посетите.

До града може да стигнете и с влак, и с автобус и с автомобил, но пътуването с кола ще ви позволи да прекарате повече време по уличките на Трявна. Нещо изключително важно, ако сте решени да и посветите ден или два.

Дали ще ви стигнат? Въпросът не е лесен, защото в града има изобилие от локации, които си струват всяка отделена минута.

Турия - селото, което ни кара да се надсмеем над себе си СНИМКИ

Още по улиците на града ще бъдете посрещната от атмосферата на едно минало време, което днес съжителства с модерния свят.

По известната улица на занаяти „Пенчо Р. Славейков“ ще видите малки  и китни магазинчета, където местните занаятчии продават своите творения. 

Забележителен е и "Капитан дядо Никола" - площадът в центъра на Трявна, който се слави като единствения запазен възрожденски площад в България. Той представлява  ансамбъл от извисяващата се часовникова кула, Старото школо, художествената галерия, храмът “Св. Архангел Михаил” и т-нар. Кивгирен или Гърбав мост.

Часовниковата кула на Трявна ще се извиси пред погледа ви, когато пристигнете на площада. Тя е построена през далечната 1814 година и е символ на градчето. Кулата е била изградена от местното население, а легендата гласи, че за да се разреши строежът ѝ, тревненските жени били принудени да се откажат от своите традиционни накити за глава, наречени сокай. До нея се намира Гърбавият мост, познат още като Кивгирения мост или Стария мост. Построен е през 1844 г. – 1845 г. в римски стил, с типичните за него сводове.

Уникална е и църквата "Св. Архангел Михаил“, която според легендата носи спомена от славна победа в историята на България. Според преданието църквата е построена през XII век.

За да благодарят на Бога за подкрепата в успешната битка през 1190 г. в Тревненския проход, братята Асеневци пстроили три църкви, посветени на Св. Архангел Михаил. Едната от тях била в Трявна. Досега историята не е потвърдила тази теза.

Интересна локация е и къщата-музей "Ангел Кънчев". В нея е родният дом на революционера. Построена е през 1805 г., като в стаите ѝ се помещават документална и битова експозиция, показващи делото и живота на великия българин.  Музейната експозицията включва и борбата на местните през Възраждането в национално-освободителните борби. 

Идея за уикенда: Разходка до изумително красив водопад СНИМКИ

Забележителни са и Даскаловата съща, Славейковата къща, Райковата къща.

Тук ви очаква и едно от първите светски училища в България - Старото школо, построено през 1836 г. -1839 г. То е открито като взаимно училище през есента на 1839 г. През 1849 г. тревненци канят като учител в Трявна Петко Славейков, който открива и класно училище в тази сграда. 

В Трявна се намира и музеят „Тревненска иконописна школа”, който събира повече от 160 оригинални икони илюстрират майсторството на няколко поколения иконописци от Витановската, Захариевската, Поп Димитър Кънчевата, Миневската, Венковската и Минчевската фамилии. Експозицията проследява развитието на най-старата възрожденска иконописна школа в България – Тревненската. Направена е възстановка на зографска работилница от 19 век с оригинален зографски инструментариум. Показани са етапите в подготовката и рисуването на иконите.

Китно родопско село пази духа на отминалото време СНИМКИ

Но в града може да се срещнете и с култура от най-далечни кътчета на планетата. Тях може да видите в музея за азиатско и африканско изкуство в Трявна. Колекцията му представя част от дарението на българския скулптор Златко Паунов, живеещ в САЩ.

Показани са повече от 200 експоната  от Непал, Тибет, Китай, Индия и някои африкански държави, датиращи от ІІ- ХХ век, предимно с култово предназначение. Статуетки на индуистки божества, култови предмети, свързани с будизма, африкански маски са част от експонатите.

Това са една малка частица от обектите, на които може да се насладите в Трявна. Край градчето не липсват и най-различни културни забележителности, а и красиви пътеки в планината.

Красиво село ще ви потопи във времената на Възраждането СНИМКИ