Търсите ли идея за разходка в планината? Ако да, нека Ви представим едно от магнетичните и красиви места в Родопите, което съчетава красотата на природата с тайните на древните. Става въпрос за Караджов камък, който заедно с Белинташ и Кръстова гора е наричан "енергийният триъгълник" на Родопите.

Местността и едноименният връх „Караджов камък“ се намират в непосредствена близост до село Мостово в Западните Родопи.

Представлява високо скално плато, в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей, в който е заклещен огромен камък – т. нар. Караджов камък. Територията на едноименното скално плато е обявена за защитена местност.

По време на археологическо проучване е установено, че Караджов камък е изпълнявал функцията на светилище през ранната желязна епоха и късната античност.

От Асеновград до гореспоменатото с. Мостово разстоянието е около 20 км. Това не е по-лесният маршрут, тъй като тук ви очаква за преодоляване сериозната денивелация на терена от около 700 метра. Дължината на маршрута по пътеката от Кръстова гора до скалния феномен е малко над 4 км. и края на пътеката отвежда точно до подножието на платото на Караджов камък.

Този преход е по черен коларски път и като времетраене отнема около час и половина. Ходенето по тази пътека не е трудно, тъй като тя от едната си страна е широка, а от другата страна денивелацията е малка – общо около 120 метра по цялото протежение на пътя.

Достъпът до обекта е свободен, а от крайната точка на разходката Ви очаква и друга награда. Гледката към планината, която ще се разкрие пред погледа Ви.

Съветваме да се подготвите за прехода като проверите прогнозата за времето, изберете подподящи обувки и се запасите с достатъчно течности.

В Родопите: Красива скална гробница с лековита сила привлича хората

Разходка на час от града: Красивият страж на Родопите ви чака