Времето отново се оправи, а с слънчевите лъчи се връща и желанието за разходка сред природата, с чиято помощ да избягаме от рутината. Съвсем близо до Пловди връх Червената стена предлага на своите посетители една от най-удивителните панорамни гледки в България.

От там се разкрива необятната шир на Родопите и в ясно време се вижда Горнотракийска низина, а наблизо могат да се посетят Бачковския манастир, село Добростан, хижа Марциганица вече е частна собственост и затворена за посещения, Бачковските водопади, Белинташ и Караджов камък. Зависи от това по кой път към родопския страж изберете да поемете.

Връх Червената стена е висок 1501 м. Разположен е в едноименния биосферен резерват между селата Добростан и Бачково.

Върхът се намира на територията на биосферния резерват Червената стена, включен през 1977 г. списъка на биосферните резервати по програмата на ЮНЕСКО. Къмпингуването, ловуването, паленето на огън и брането на билки, гъби и всякакви растения е забранено. По изброените маршрути трудно се намира питейна вода, така че се запасете предварително.

Има няколко начина да се изкачите до него.

Най-лесния маршрут е да тръгнете от Пловдив за Асеновград, а след това за село Червен. В края на селото се отбива за Орешец и Добростан. Два километра след края на селото като се следва пътя за хижа Марциганица се спира и се тръгва по коларски път, който продължава непосредствено до върха. Пътя се изминава за около час и половина, след което се стига до табела за опасна пропаст. След това е върхът. Трябва да се внимава като се ходи по ръба на скалата, защото отдолу започва 700-метрова пропаст. Денивелацията при този маршрут е 150 метра.

Друг вариант за изкачване е от Асеновград. От Асеновград се тръгва по посока Смолян и се завива наляво по първия мост над река Чая. Тук можете да оставите колата си. От там се тръгва се към летовище Гонда Вода по синя маркировка, хижа Безово, а след това се следва червената маркировка до върха. Маршрута отнема около 6 часа в едната посока. Денивелацията при този маршрут е 1250 метра.

Най-живописния маршрут е от Бачковския манастир. Тръгвате към местността Клувията по жълта маркировка. След Клувията вариантите са два. При първия вариант се тръгва към хижа Марциганица по жълтата маркировка, а след като се стигне червената маркировка се тръгва на север по нея към Асеновград и се стига до коларския път, от който се изкачвате до върха.

Другия вариант е на 250 метра след Аязмото на Бачковския манастир да се завие по дере наляво, където започва стръмно изкачване до върха. Пътеката е немаркирана и на места се губи. Не е желателно да се преминава по мокро и заснежено време. Има голяма опасност от подхлъзване. Денивелацията при този маршрут е 1150 метра.

Препоръчваме да изберете първия маршрут, който ще ви позволи да се качите свежи на върха. Там може да се насласите на гледката, а после да поемете обратно надолу - към заслужената почивка.

Тайно светилище и приказна гледка на желано място у нас СНИМКИ

Пълноводен водопад тече на половин час от Пловдив СНИМКИ и ВИДЕО

Красив водопад край Устина и невероятна гледка към Тракийската низина СНИМКИ

.